След катастрофата, в която 24 – годишен  уби в катастрофа треньора Ферарио Спасов, прокуратурата, МВР и НАП обявиха, че започват проверки на системни нарушители на пътя. Ще се установява произходът на средствата на собственици и ползватели на луксозни автомобили, за които има данни, че са от нерегламентирана дейност, съобщиха от държавното обвинение.

Акцията е договорена на работно съвещание на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, главния секретар на МВР Живко Коцев и изпълнителния директор на Национална агенция за приходите Румен Спецов. На срещата са били набелязани мерки за ограничаване на тежките пътнотранспортни произшествия, причинени от системни нарушители на Закона за движение по пътищата. Според тримата, е необходим институционален отговор на водачите, които целенасочено демонстрират явно неуважение към обществото и законоустановените правила, включително разпространявайки снимки и видеосъдържание на шофиране с многократно превишена от допустимата скорост, уточняват от държавното обвинение.

Като използва системата на "Пътна полиция" и камерите за видеонаблюдение на общините и на Агенцията "Пътна инфраструктура",  в кратки срокове МВР да изготви база данни на шофьори - рецидивисти на пътя, а прокурорите от районните прокуратури в страната,  органите на "Пътна полиция" - МВР и районните инспектори незабавно да идентифицират водачите на моторни - превозни средства, чиито нарушения са документирани и публикувани в различни онлайн платформи, за да бъдат санкционирани според нормативната уредба - са първите задачи, набелязани на работното съвещание при Борислав Сарафов.

От НАП ще правят и ревизии внезапни ревизии на собственици и ползватели на луксозни и мощни автомобили, за които има данни, че произходът на средствата може да е от нерегламентирана дейност, допълват от прокуратурата.

Случаят на  24- годишният Начо Пантелеев, който въпреки, че не работи никъде, се е сдобил с мерцедес за 150 хиляди, далеч не е единственият. Георги Семерджиев, който на 14 февруари 20122 г. уби две момичета на бул. „Черни връх”, бе зад волана на мощен  джип , който бе с фалшиви регистрационни номера.  В социалните мрежи младежи на по 19-20 години системно качват клипове как карат с огромна скорост по магистралите , натискайки педала на изключително скъпи коли. Младежи с коли по 300 000 се „дърпат” по пловдивските булеварди. Дали планираната акция ще ги спре? Зависи колко дълбоко са готови да „бръкнат”  полиция, прокуратура и НАП.

В далечната 2010 година НАП проведе прочутата акция „Хеликоптер”, при която бяха снимани луксозни имоти  в цялата страна, но завърши със съмнителни резултати. Над Пловдив бяха снимани луксозни вили в баровските квартали „Остромила” и „Беломорски”, както и зоните около селата от Родопската яка, сред които бяха Белащица и Марково. От въздуха данъчните документираха луксозни палати с огромни дворове, басейни и частни зоопаркове. Петима прокурори в екип с данъчни от Пловдив започнаха пълни проверки на банковите сметки, декларираните доходи и документите за собственост на 50 лица с имущество над 250 000 лева, но при нето една не бяха открити данни за престъпление.

В бюджета от цялата страна влязоха общо около 13 милиона лева, което на фона на заснетото строителство бе доста нищожна сума.

Ако акция „Лукс” е само за туширане на недоволството в обществото, не след дълго медиите ще отразяват поредната катастрофа с фатален край, причинена от безработен с турбо кола, който е решил, че участва „Бързи и яростни”.

Да си богат, не означава, че задължително си престъпник, но всеки трябва да си плаща данъците и да спазва правилата. Останалите би трябвало да са клиенти на гореизброените институции.