Не съм герой. Реакцията ми бе съвсем нормална. И е добре всеки, независимо каква професия упражнява, да е подготвен и да действа адекватно в такива ситуации и да помогне. Тогава може би ще имаме повече добри новини. Това сподели пред журналисти ст. инспектор Илиян Гвоздев, който спаси живота на първокласник в ОУ „Васил Петлешков“ в Пловдив.

Вчера началникът на групата за контрол на движението по главните пътища и автомагистрали в сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР – Пловдив бил в училището като родител, тъй като двете му деца учат там.

Първокласник припадна в пловдивско училище, инспектор от Пътна полиция го спасиОт УМБАЛ „Свети Георги" благодариха на инспектор Гвоздев за оказаната спешна помощ на детето

Излизайки от среща с директорката, видял срещу него да тича учителка, която била видимо много притеснена. Тъй като ст. инспектор Гвоздев бил облечен с полицейската униформа, преподавателката го помолила за помощ. Разказала му, че едно от децата е в безпомощно състояние в класната стая.

„Влязох вътре и видях, че детенцето не изглежда добре. Прецених, че няма време да чакаме Бърза помощ. Взех детето на ръце, качихме го с медицинската сестра на училището в патрулния автомобил и го закарахме до Спешното отделение на УМБАЛ „Свети Георги”, където ни посрещнаха истинските професионалисти и му върнаха живота”, разказа униформеният.  

С включени светлинна и звукова сигнализации на патрулната кола детето било транспортирано за около минута до болницата и предадено на дежурния екип от Спешния кабинет. По пътя ст. инспектор Гвоздев се обадил и на тел. 112, за да съобщи за инцидента.

„Детето бе донесено на ръце от ст. инспектор Гвоздев, без дишане и в кома”, разказа д-р Кирил Атлиев, началник на Спешното отделение в УМБАЛ „Свети Георги“.

Това, което медиците разбират, е, че на ученика му прилошава. Поставят го на стол и той започва да гледа в една точка. „Човекът веднага е реагирал. Донесе го на ръце”, допълни д-р Атлиев.

Двамата с д-р Ахмед Чифчи, с когото били дежурен екип, възстановили дишането на детето, повикали анестезиолог  и направили консултации с невролог и хирург. По-късно то е откарано с линейка в интензивното отделение на Детска педиатрия, където се намира и в момента. Състоянието му е стабилно.

„Полицаят е реагирал по възможно най-бързия и адекватен начин и е докарал детето до нас, което е било решаващо”, допълни медикът.

За 15 години стаж в системата на МВР на ст. инспектор Илиян Гвоздев неведнъж му се е случвало да оказва първа помощ на пострадали. Но приема това като нещо нормално. „Работата ни е такава, че винаги отиваме първи на произшествие. И трябва да действаме адекватно, за да помогнем на хората, защото повечето наистина се нуждаят от нашата помощ”, посочва той. И отчита, че в такава ситуация най-важното е да се запази спокойствие и да се мисли разумно. И човек да не се поддава на страха.