Най-коментираната тема през днешния ден безспорно е сривът на социалната мрежа Фейсбук и прилежащите и приложения Инстаграм и WhatsApp. В продължение на около 6 часа сайтовете и приложенията бяха недостъпни, което довече до спад на акциите на компанията, а това коства 6 милиарда от личното богатство на Марк Зукърбърг. Със загубите си той отстъпи и до шестата позиция в списъка на милиардерите по света.

Вчера около 19 часа българско време светът премина в режим „офлайн”. Глобалният срив на платформите доведе до невиждан трафик към конкурентни приложения за чат и споделяне на информация, а шест от най-големите мобилни оператори в САЩ даваха „заето”.

Според американските медии служителите на компанията от Менло Парк дори не са можели да отварят имейлите си, защото Facebook е отрязан от мрежата: Нещо като концлагер в Силициевата долина. Служителите са били заключени на работните си места, тъй като и картите им за достъп и цифровите брави са били блокирани. 

В край на сметка около 2 часа след полунощ  интернет услугите Facebook, Messenger, Instagram и WhatsApp бяха поне частично възстановени. Техническият екип на Facebook се извини, но чак когато услугите се върнаха онлайн.

„Извиняваме се на огромната общност от хора и компании по света, които разчитат на нас“, написа екипът в Twitter в понеделник. „Работихме усилено, за да възстановим достъпа до нашите приложения и услуги и се радваме, че те отново са онлайн. Благодарим ви, че ни подкрепяте”. 

След множеството теории за глобалния срив на Фейсбук, днес компанията публикува кратко разяснение за причините довели до шест – часовото отсъствие на мрежата.

Защо всъщност се срина Фейсбук?

Facebook Inc. обвини за глобалното прекъсване на услугите си проблем с мрежовата конфигурация, като добави, че не е намерила доказателства, че потребителските данни са компрометирани по време на срива.

Репортерът по сигурността Брайън Кребс съобщи, че прекъсването е свързано с проблеми с протоколите BGP (Border Gateway Protocol) на Facebook, което е попречило на услугите на компанията да бъдат достъпни. По-късно той добави, че „рутинната актуализация на BGP се обърка”.

DNS доставчикът Cloudflare също посочи BGP като вероятен виновник, като написа в публикация в блога си, че „сякаш някой е „дръпнал шалтера” на центровете им за данни наведнъж и ги е изключил от интернет”.

Инженерният екип на Facebook публикува изявление в блога си, опитвайки се да обясни случилото се:

„Нашите инженерни екипи научиха, че промени в конфигурацията на опорните маршрутизатори, които координират мрежовия трафик между нашите центрове за данни, са причинили проблеми, довели до прекъсването на комуникацията. Това прекъсване на мрежовия трафик имаше каскаден ефект върху начина, по който нашите центрове за данни комуникират, което доведе до спирането на услугите ни”.

Така по всяка вероятност става дума за проблем в системата за имената на домейни на компанията.

Обяснено накратко - DNS е като телефонен указател за интернет. Това е инструментът, който преобразува уеб домейн, като Facebook.com, в действителния интернет протокол или IP адрес, където се намира сайтът. Мислете за Facebook.com като за човек, който може да потърсите в някой телефонен указател, а за IP адреса - като физически адрес, на който ще го намерите.

Когато възникне грешка в DNS, уеб браузърът на потребителя или приложенията за смартфони могат да навигират по-дълго до услугите на Facebook или въобще да не достигат до тях. 

Според някои експерти DNS записите на услугите на Facebook са изчезнали от услугата, която контролира трафика на данни - така че те бяха, така да се каже, невидими за мрежовата инфраструктура. С други думи, Facebook премахна картата, благодарение на която компютрите по целия свят могат да намерят услугите на компанията, пише експертът по IT сигурност Брайън Кребс.

 „Ако някой въведе адреса Facebook.com в уеб браузъра си, той няма представа къде да намери Facebook.com и показва съобщение за грешка”. 

Изглежда, че проблемът във Facebook произхожда по-специално от Border Gateway Protocol, или BGP. Ако DNS е телефонният указател на интернет, BGP е неговата пощенска услуга. Когато потребител въвежда данни в интернет, BGP определя най-добрите налични пътища, по които данните биха могли да преминат.

„Минути преди платформите на Facebook да спрат да се зареждат, публичните записи показваха, че са направени голям брой промени в BGP маршрутите на Facebook”, написа главният технологичен директор на Cloudflare Inc. Джон Греъм-Къминг, в Twitter. Facebook не коментира защо са направени тези промени.

„И тъй като потребителите и софтуерът все още са се опитвали да контролират услугите на Facebook, това гарантира огромно увеличаване на натоварването на други DNS услуги”, написа още Греъм-Къминг.

Сриват на социалната мрежа съвпадна с още няколко ключови събития от дчерашния ден - излизането на Досиетата „Пандора“ и разкритията на бившата служителка на Фейсбук - Франсис Хаугън, която обрисува Фейсбук като компания, фокусирана върху собствения си растеж, вместо върху обществената полза. Дали има връзка или е случайно съвпадение, за сега може само да гадаем.