ПОЖЕЛАХТЕ МАЙКА МИ ДА УМРЕ КАТО МИЛЕН ЦВЕТКОВ, ЗАЩОТО НЕ ВНИКНАХТЕ В ДУМИТЕ МИ.... - с тези думи започва поредната публикация в профила си пловдивчанката Калина Паскалева, която бе остро критикувана от потребители след коментар за тежката катастрофа, в която загина журналистът Милен Цветков. 

Силно се съмнявам, че детето е искало да причини тази катастрофа, да убие Милен, да погуби и себе си. Както и силно се съмнявам, че тези, които се нахвърлят сега върху него, винаги са карали колите си трезви, или не са минавали на червено. Също така се съмнявам, че са правили забележки на колегите си журналисти, които са карали на няколко чаши вино и линии кокаин. Всичко това не прави момчето невинно, но дрогата е част от живота ни и вие прекрасно знаете колко смърт предизвиква.

Това е част от въпросния пост на плеймейтката, която през последните години гради спорна кариера на писател и журналист.

За съжаление писането не е най- силната й страна. Тя очевидно не успява да борави с изразните средства, тъй като след първоначалният  пост, и се наложи  да публикува още два, в който да обяснява както на почитателите си, така и на критиците си що е то метафора и защо й се налага да я използва. 

Всъщност обаче това е по-малкият проблем на Паскалева. Още първата й теза , че всички са равни, и че всеки живот е ценен независимо от професията, издиша. Не, Калина, не са всички равни и за съжаление това колко е ценен животът на един човек, зависи от много неща. Най- вече от това как го е живял и дали е успял да бъде незаменим в това, което прави. В случая животът на Милен Цветков е много важен. И това е причината смъртта му да измести дори темата на пандемията, блокирала нашия свят. 

Второто твърдение на Паскалева, че "детето" не е искало да убие никого, също не е вярно. Можеше да я вярно, ако "детето" беше карало с 50 км/ч, не беше минало на червено и не се беше нашмъркало. А да оправдаваме виновния младеж с доводи, че видите ли "дрогата е част от живота ни" е меко казано несериозно. Ами в такъв случай да го въведем като смекчаващо вината обстоятелство! "Г-н съдия, аз съм дете на богати родители, нямах избор и положението ми изисква всеки ден да съм друсан". Вероятно така трябва да звучи обяснението на обвиняем в такъв казус, ако приемем и втората й теза. 

Още по-нелепи са и следващите й твърдения, че много от журналистите, които пишат по темата също са карали пияни или дрогирани. Тя поддържа твърденията си и в епистоларните спорове, в които влиза с опонентите си. "Ти може и да не си, но аз съм виждала много такива. Известни в шоубизнеса, журналисти, шефове на телевизии, актьори, актриси, водещи на сериозни публицистични предавания, бизнесмени и още много представители на различни професии. За пушенето на марихуана дори няма да отварям дума", обръща се тя към жена от социалната мрежа, изразила несъгласие с разсъжденията й. 

От тези думи следват няколко извода. Първият от тях е, че ако Калина действително е била свидетел на подобни ситуации и си е мълчала, сега тя постъпва точно толкова лицемерно, колкото и колегите й срещу , които е насочила перото си. Т.е  прилага двоен стандарт - забавлява се в компанията на хора със сериозни позиции в обществото, а след това влиза в ролята на морален стожер и ги съди.  От друга страна, претендирайки за разследващ журналист, би трябвало да извади имена и факти, с които да подкрепи твърденията си. Или поне да съобщи въпросната информация на органите на реда. А може и просто да смени компанията си и да не прекарва свободното си време с "известни в шоубизнеса, журналисти, шефове на телевизии, актьори, актриси, водещи на сериозни публицистични предавания, бизнесмени ", които се друсат. 

"Тъжно, превърнали сме се в много болно общество, пропито с егоцентризъм и тъпа комплексарщина" проплаква в края на поста си си Паскалева. Всъщност ако Калина реши да излезе за известно време от ролята си на цинична блогърка и се огледа около себе си, ще установи, че има и друг свят, в който богати и известни /и не толкова богати и известни хора/ работят, шофират трезви, спазват правилата за движение, не гледат тъпи риалитита, надмогват комплексите си, грижат се за семействата си, близките си и за не-толкова близки хора в затруднено положение. 

В противен случай винаги може да се въпзползва от неизменното си човешко право да е крива*. 

Ето и  въпросните постове: 

 

 *Едно от най-важните човешки права е правото да бъдеш крив./Волтер/