"Аз видях политическата система отвътре и ще ви кажа следното. Там има основно лицемери, лъжи, корупция, задкулисие, интриги и болезнена жажда за власт. Това видях и мисля, че аз не съм политик. Мисля също, че не само трябва да се разбие моделът ГЕРБ, а трябва да се разбие моделът на цялата сегашна политическа система". /Слави Трифонов

"Ако искаме промяна, трябва да спрем да вярваме, че ще стане без промяна на политическата система. Сега има криза на политическия елит, на политическата система"/Ива Митева

България по царско време, 30-те години, е била изпаднала в същата ситуация като сегашната, след разкарването на ГЕРБ.  Къси парламенти и безизходица. Тогава военните правят преврат, забраняват политическите партии и да ви кажа, страната се нормализира. Но това не е демократично, по-добрият вариант , според нас , е ако хората преценят да се мине към президентско управление, което е по-ясно и с носене на отговорност./ Тошко Йорданов

В петък следобед лидерът на партията със затихващи функции ИТН хвърли поредната въдица за наивници, а на кукичката като стръв постави президентската държава. Ден по късно  Ива Митева уточни, че всъщност става въпрос за „полупрезидентска република”. В понеделник сутринта колегата й Тошко Йорданов с носталгия напомни от ефира на NOVA  за военния преврат от 19 май 1934 година, когато правителството на Кимон Георгиев отменя Търновската конституция и разпуска парламента. Заяви, че тогава „нещата се нормализирали”, но побърза да се застрахова, че подобни методи сега "не са демократични". При тази градация не е ясно дали следващият от ИТН, поканен в някоя от телевизиите, няма да поиска направо да вървим към модела на КНР , където има ясна еднолична отговорност, а корупцията се наказва със смърт.

Безпросветният популизъм, който се лее от екрана при всяко явяване на Слави Трифонов, всеки път бележи нови и нови върхове. Без значение дали целта е реанимация на проекта му или опит за консолидация на тези избиратели, които подкрепят президента , въпреки „катарзиса” му , целта е очевадна - да бетонира президентската власт и  да подмени избора, направен от страната ни.

За пореден път ИТН се опитват да разрушат системата, като при всеки удобен случай отправят обвинения, че демокрацията се е изтъркала, системата не работи, от партиите може скоро да няма смисъл и тн. На практика обаче досега не са извадили наяве нито един факт, с който да подкрепят твърденията си, нито са внесли някакъв сигнал в прокуратурата. Както всъщност се прави в демократичните държави, та дори и в тези с президентско управление. 

Примерите, на които станахме свидетели през последните години, ясно показаха, че държавата ни няма нужда от авторитарно управление. България е парламентарна република и трябва да остане такава.

А Слави и компания могат да продължат да мечтаят за Президент , който  залива Суверена с рози, мляко и мед или направо за преврат, който да "нормализира държавата". Поне до 2 октомври.