БНТ първа реагира на избирането на Слави Бинев за председател на парламентарната Комисия по култура и медии. БНР се присъедини към декларацията. Екипът на Младежкия театър разпространи още по-остра позиция, в която определи избора като гавра, унижение и подигравка. Възмущението на знакови лица на българската култура обикаля от дни социалните мрежи. Културата обаче оставям на хората на културата, те си имат да внимават и за министър-слънце. Ще се огранича до медиите:

Слави Бинев бил чалгаджия

Той наложил и развил жанра „нощен клуб с полугола певачка върху масата“. Нямам щастието да съм бил клиент на някое от тези заведения, но все пак живея в България и съм чувал достатъчно. Такъв бил. А не са ли медиите тези, които продължиха славибиневото дело и го изведоха до нови висоти? Остана ли т.нар. публицистично предаване в национален ефир, което да не редува в студиото си политик, чалга певица и някой, който си е удължил пениса?

От какви точно позиции голяма част от хората в медиите се правят на възмутени от избора на Слави Бинев, след като всекидневно запознават широките народни маси с новите джанти на едната, с бившия спонсор на другата или със спукания силикон на третата. Да, това са същите момичета само с по едно име, които ви гледат от афишите пред заведенията на Слави Бинев. Кръгът просто се затвори.

Слави Бинев не уважавал медиите

Всички помним как нападна БНТ, защото не му били показали нещо си. Помним и как разходи Мишо Шамара из Европейския парламент, за да демонстрира как свободата в България била потисната. Фактът, че бе избрал точно това момче за представител на потъпкания свободен дух, говори достатъчно.

Ами ние? Колко от нас уважават медиите и изначалното им призвание да служат само на своята публика? Да защитават обществения интерес, да казват само истината, да не злоупотребяват с властта си. А?

Каква част от медиите са отворили широко усти за държавните пари и захвърлят настрана истина, етика и отговорност, само и само онези на власт да са доволни? Каква част от медиите се превърнаха в бухалки, които размазват лицата на всеки неудобен за собственика си – и в бизнеса, и в политиката, и в медиите? И всъщност кой уважава по-малко медиите – Слави Бинев или работещите в медиите? Не бих бързал с отговора.

Слави Бинев имал минало

Е, сега пък. Ако медиите още преди повече от 10 години признаха правото на един мъж с минало да се превърне в политик, ще трябва да признаят и на всички останали, които поискат да се превърнат в политици или архонти.

Изборът на г-н Бинев е скандален. И участието на осъдения на първа инстанция Цветан Цветанов в Комисията за контрол над специалните разузнавателни средства е скандално. И много други неща са скандални и най-смислената реакция на обществото е да не се примирява. Ясно е, че този избор е резултат на отблъскваща математика - разпределението на постовете между всички, за да няма недоволни. Всеки обаче, който е гласувал за това решение, е пропуснал да помисли кой точно пръст показва на избирателите си.

Ако някъде се прави списък на журналистите, които искат оттеглянето на Слави Бинев от председателското място в Комисията по култура и медии, включете ме и мен. Въпреки че вероятно ще попадна в компанията на много „колеги“, с които отдавна не работим едно и също. Защото, за съжаление, позволихме повечето български медии да се превърнат в нещо, на което най-много му отива точно такъв председател./ Иван Бедров, Клуб Z