Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов изпрати писмо до министър-председателя Бойко Борисов във връзка с идеята премиера за изграждане на втори национален стадион. Предложението на Славчо Атанасов е това да стане в Пловдив с реновиране на стадион "Пловдив". Ето и теста на писмото, публикуваме го с незначителни съкращения:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Позволете ми да Ви приветствам за добрата идея да бъде изграден у нас втори национален стадион. Това ще бъде от стратегическо значение за развитието на една съвременна, модерна спортна база.

Във връзка с тази сериозна инициатива бих искал да Ви предложа варианта втори национален стадион да бъде изграден в Пловдив, като се реновира сега съществуващият стадион „Пловдив“. Ще си позволя да изразя няколко сериозни финансови, локационни и експлоатационни аргументи за това:

Стадион „Пловдив“ е сред най-модерните стадиони като архитектура – единственият на два етажа, с 53 000 седалки капацитет, доближаващ европейските стандарти. В чашата на спортното съоръжение могат да бъдат изградени зали за много други спортове. Стадионът и днес има, според определението на специалистите, най-добрата и бърза лекоатлетическа писта в Европа.

Вече има направено обследване на стадиона от специалисти от Университета по архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/ - сериозно обследване от 417 страници, в което те твърдят, че стадионът, след известна реновация, е напълно годен за експлоатация.

Важно е да се отбележи, че стадионът има чудесна локация – според всички съвременни изисквания се намира в покрайнините на града, с добра транспортна комуникация и места за паркиране. Тук бих искал да добавя и факта, че самият град Пловдив има изключително добра локация – на 130 км от София.

Считам и за сериозен аргумент факта, че според направена финансова експертиза, изготвена от престижна пловдивска финансова къща, реновирането на стадиона ще струва не повече от 25 млн. лв.

Бих си позволил да изразя и увереност, че предложението ще получи обществена подкрепа, тъй като вече веднъж – през 2011 г., сме правили среща с фен клубовете на водещите отбори у нас. По време на тази среща те, всички до един, подкрепиха с подписите си идеята национален стадион да бъде изграден в Пловдив и това да е едноименният стадион в града. Официален документ за това има и днес в архивите на Община Пловдив.

Не на последно място - не във всички държави националните стадиони са ситуирани единствено в столицата. Пример за това е Германия, в която национален стадион, освен в столицата Берлин, има и в Мюнхен, и в Дортмунд.