Неморално, недопустимо и укоримо. Така директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Георги Чергов определи поведението на началника на Пето районно управление гл. инспектор Иван Чочков, който е бил засечен да шофира със скорост значително по-висока от допустимата и то в градски условия.  

Както TrafficNews съобщи преди седмица, полицейски началник от пловдивската полиция е бил засечен с мобилен радар да се движи със 104 км/час по един от най-натоварените булеварди в града. Скоростта е два пъти по-висока от разрешената в града. Медията изпрати въпроси до ръководството на дирекцията, в които поиска информация за самоличността на нарушителя и наказанието, което евентуално ще му бъде наложено. Вчера, на брифинг, полицейският шеф отговори на въпросите, като освен че разкри самоличността на нарушителя, съобщи, че е същият се е опитал да въздейства върху служителите, констатирали нарушението.

„Запознах го, че съм разпоредил проверка и ако има данни за дисциплинарни нарушения, ще му бъде потърсена дисциплинарна отговорност. Смятам поведението му за неморално и укоримо и като началник на Пето районно той трябва да понесе отговорност. В тази връзка поисках от него да освободи поста” заяви Чергов. На този етап Чочков не е подал заявление за преместване или напускане.

Какви са вариантите, в случай, че началникът не подаде заявление?

Административната санкция, която той може да понесе е глоба и лишаване на 3 месеца от правоуправление.  Паралелно с това той ще бъде проверен за нарушения на Етичния кодекс, тъй като се е опитал да въздейства върху служителите. Според информация на TrafficNews, Чочков е бил засечен от мобилна камера на бул. Санкт Петербург”. По-късно той се е върнал на същото място и е попитал патрула защо работи на територията на Пето районно, без да  е отбелязал присъствие в районното.   

Според  служители, с поведението си полицейският началник е нарушил няколко точки от Етичният кодекс: 

  1. Държавният служител независимо от заеманата длъжност в качеството си на

участник в пътното движение се подчинява: 

а) на нормативно определените правила за движение по пътищата в Република

България; 

  1. Държавният служител в качеството си на ръководител е пример за

професионално, безпристрастно и ефективно изпълнение на служебната дейност.

 58. Държавният служител в качеството си на ръководител не използва йерархичното

си положение за осъществяване на натиск върху подчинени.

Друг е въпросът как ще бъдат доказани нарушенията, тъй като  извън регистрираното нарушение на ЗдвП,  показанията на двете страни ще бъдат дума срещу дума.

Чочков може да бъде отстранен от длъжност или командирован до приключване на проверката. 

Със или без негово съгласие обаче, вече се търси нов началник на Пето районно. 

Предвид, че полицейският шеф през последните години неколкократно бе спряган като кандидат за директорския пост, това е доста безславен край за кариерата му, която до този момент нямаше черни петна. Той има повече от 30 години стаж в системата, минал е през всички нива в йерархията на полицията, бил е в най- тежките сектори на дирекцията, участвал е в разкриването на редица тежки престъпления. 

Междувременно стана ясно, че предстоят назначения в сектор Икономическа полиция, РУ - Раковски и Труд. Началникът на Икономическа полиция Славчо Алексиев е подал заявление за напускане. Директорът на Областната дирекция ст. комисар Чергов е изпратил предложение до министъра шефът на районното в Раковски Димитър Събчев да бъде назначен за зам.- директор. Събчев в продължение на няколко години заемаше този пост, но бе преместен по време на първото служебно правителство. Впоследствие по нареждане на предишния директор Васил Костадинов, той бе командирован на границата, а срещу него бе образувано дисциплинарно производство. То вече е приключило, като отправените обвинения не са се потвърдили. Чергов даде висока оценка за работата на полицая и заяви, че той ще влезе в екипа му. Николай Кирков бе върнат на поста си в Шесто районно, след като в продължение на две години предишните ръководства на дирекцията отказваха да изпълнят решенията на съда.  Така, че в Труд, където Кирков бе командирован,  също ще бъде назначен нов началник. Предстои да бъде зает поста и на втория зам. директор. 

Директорът на полицията заяви, че няма да прави самоцелно кадрови промени. "Всяка ще бъде след преценка, анализ и с оглед подобряване средата на работа и постигането на по-високи резултати", каза той. Според запознати , предстои той да направи още промени в екипа си.