Ако само два светофара в центъра на Пловдив бъдат синхронизирани, това значително ще облекчи трафика в централна част на града. До този извод стигна пловдивчанин, след като десетки пъти е попадал в тапа, предизвикана именно заради липсата на синхрон между два светофара. Става въпрос за участъка на Централна гара и за потока от автомобили, който идва от  „Иван Вазов“, „Руски“ и „Васил Априлов“.  Шофьорите които идват от тази поска, минават през кръговото кръстовище на Централна гара и искат да завият към Сточна гара са изправени пред парадокс.

Първо те са спрени от светофар №1, който е на кръстовището с „Христо Ботев“.

След като той светне зелено и колите направят ляв завой, биват спирани от втория светофар, който е вече на самия булевард.

И така при наличието на малко повече автомобили, което в този участък се случва често, колоната не може да се изтегли. И дори при зелена светлина от първия светофар, шофьорите са принудени да чакат втория светофар също да светне зелено и колоната да се изтегли. Всичко това може лесно да се реши, ако и двата светофара са синхронизирани и светват по едно и също време зелено, за да може автомобилите да преминат по-бързо през участъка.