Алексей Навални, отдавна смятан за най-значимия политически опонент на руския президент Владимир Путин, почина в затвора, съобщи федералната затворническа служба на Русия. Навални беше държан в затвор с висока степен на сигурност в Ямал близо до Полярния кръг. Смъртта на 47-годишния Навални се случва месец преди президентските избори, на които Путин ще удължи повече от две десетилетното си управление и ще консолидира властта си в страната.

Украинският президент Володимир Зеленски не спести думите си за това кого смята за отговорен за смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални: Владимир Путин. „За мен е очевидно: той беше убит – както други хиляди, които бяха измъчвани до смърт заради този един човек“, каза Зеленски за руския президент по време на среща в Берлин с германския канцлер Олаф Шолц.

Съпругата на Навални Юлия беше в Германия на Мюнхенската конференция по сигурността, когато гръмна новината за смъртта на съпруга й. Тя трябваше да "говори за по-добра Русия", каза от сцената председателят на събитието Кристоф Хойсген. По-късно тя каза, че не е сигурна дали да вярва на новините, идващи от Русия, отбелязвайки, че Кремъл често лъже. Но ако е вярно, каза тя, то Путин и неговият екип "трябва да знаят, че ще бъдат наказани за това, което са направили с нашата страна, с нашето семейство и с моя съпруг. Те ще бъдат изправени пред правосъдието. Този ден ще дойде скоро".

Също в Мюнхен генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза: „Дълбоко съм натъжен и загрижен за съобщенията, идващи от Русия, че Алексей Навални е мъртъв. Всички факти трябва да бъдат установени... Русия има сериозни въпроси, на които трябва да отговори.“ Той добави, че Навални е бил силен глас за свобода и демокрация в продължение на много години: „НАТО и съюзниците от НАТО призовават за незабавното му освобождаване от дълго време. Днес мислите ми са към семейството му и близките му. Русия стана все повече и повече авторитарна власт“.

Новината предизвика ужас сред други водещи политици в региона, които се противопоставят на руския империализъм.

„Нерешителността на демократичния свят се възприема като слабост от диктаторите и те обичат да тестват докъде могат да стигнат без отговор“, каза Светлана Цихановская, беларуският опозиционен лидер. Тя публикува в Х: „Призовавам световната общност да действа сега, за да защити моя съпруг и други политически затворници, които са в голяма опасност.“ Съпругът й Сергей е затворник на беларуския диктатор и съюзник на Путин Александър Лукашенко от 2020 г.

Алексей Навални се бореше за ценностите на свободата и демокрацията, написа в "Екс" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. За своите идеали Навални пожертва най-скъпото. За ЕС отговорността за неговата трагична смърт е изцяло на руския режим, допълва Мишел. Той изразява съболезнования на семейството на Навални и на онези, които се борят за демокрация по света в най-мрачните условия. Борците умират, но борбата за свобода никога не свършва, посочва председателят на Европейския съвет.

Светът загуби борец, чиято смелост ще се помни за поколения напред, написа председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. Ужасена съм от смъртта на Алексей Навални, носителя на наградата "Сахаров" на ЕП за свобода на мисълта. Русия му взе свободата и живота, но не успя да му отнеме достойнството. Битката му за демокрация продължава, добавя Мецола.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е дълбоко смутена и натъжена от вестта за смъртта на Навални. По нейните думи руският президент Владимир Путин се страхува най-много от несъгласието сред своите сънародници. Това е мрачен повод да си спомним какво представляват Путин и неговият режим, добавя тя. Фон дер Лайен призовава за обединение в борбата за свобода и сигурност за онези, които дръзват да се изправят срещу авторитаризма.

Британският премиер Риши Сунак използва подобни думи, описвайки смъртта на Навални като "ужасна новина". Той добави: „Като най-яростен защитник на руската демокрация, Алексей Навални демонстрира невероятна смелост през целия си живот“.

Френският външен министър Стефан Сежурне каза: „Алексей Навални плати с живота си за съпротивата си срещу система на потисничество. Неговата смърт в наказателна колония ни напомня за реалността на режима на Владимир Путин.“

Марк Рюте, холандският министър-председател, който е фаворит да поеме поста шеф на НАТО по-късно тази година, каза, че е „шокиран“ от новината, добавяйки, че тя „бележи безпрецедентната бруталност на руския режим“. Навални се бори за демокрация и срещу корупцията, казва Рюте. Според премиера това му придава огромно значение и го превръща в "символ на хуманност, демокрация, напредък и свобода". Според Рюте смъртта на Навални доказва, че противопоставянето на Путин е "напълно невъзможно" и "буквално животозастрашаващо". Тези, които го правят, заслужават уважение и подкрепа, смята той.

Чешкият външен министър Ян Липавски също каза, че Навални е бил „затворен и измъчван до смърт, защото се е противопоставил на Путин.”

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен сподели, че "повече от десетилетие" руското правителство е "преследвало, отравяло и затваряло" Навални. Блинкен добави, че „смъртта му в руски затвор и фиксацията и страхът от един човек само подчертават слабостта и гниенето в сърцето на системата, която Путин е изградил. Русия е отговорна за това.“

Междувременно говорителят на руското външно министерство Мария Захарова написа: "Незабавната реакция на лидерите на НАТО към смъртта на Навални под формата на директни обвинения срещу Русия е самоизобличителна. Все още няма съдебномедицинска експертиза, но заключенията на Запада вече са готови."

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи изявленията на Запада относно смъртта на Алексей Навални като "истерични и абсолютно недопустими", понеже все още няма информация за причината, поради която той е починал, предаде ТАСС.

"Няма никаква информация за причината за смъртта, а се правят такива изявления. Очевидно това са напълно истерични (изказвания). Считаме подобни изявления за абсолютно недопустими. Те са неприемливи", каза Песков. 

Той подчерта, че все още няма информация от медиците и съдебните експерти. "Няма окончателна информация от Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН)", отбеляза Песков. Запитан дали Кремъл ще реагира на ситуацията, той отговори: "ФСИН ще реагира... Казахме всичко, беше докладвано на президента, по-нататък ФСИН прави всичко, което трябва да се направи".     

Бойко Борисов: Навални е убит!Лидерът на ГЕРБ смята, че това е убийство срещу демокрацията

Христо Грозев: Днес Навални беше окончателно убит от ПутинРазследващият журналист беше основна част от документалния филм за опозиционера

Пеевски: Случилото се с Навални е потвърждението на смисъла от обединение срещу режима в МоскваСамо единни, подкрепяйки Украйна можем да защитаваме демокрацията, каза още той

Байдън: Путин е отговорен за смъртта на Навални, ако той нападне част от НАТО - ние ще отвърнем"Това, което се случи на Навални, е доказателство за бруталността на Путин", заяви президентът на САЩ

Марина Овсянникова: Всеки човек може да разбере - Путин уби НавалниНавални ще бъде героят на Русия, уточни тя

Бдение със свещи пред сградата на руското посолство в София ще се проведе тази вечер. То е организирано от бившия военен министър Николай Ненчев, Валентин Симеонов, Атлантически съвет на България и групите „Руската убийствена политика за България" и „Освобождение".

"Днес в 18.30. часа, пред руското посолство, в памет на Навални, да кажем на Путин – Ти си страхливец и убиец! Путин е убиец! Страх го е от Свободата и съпротивата срещу властта му! За да се задържи на власт той ликвидира всичките си опоненти и нападна редица държави. Кървави войни с жертви деца и жени! Разстрелва невинни и убива враговете си! Последният му голям вътрешен враг беше Навални. Той се върна доброволно в Русия за да вдъхва надежда на съпротивата срещу Путин – вътре и извън авторитарна Русия. Той знаеше, че дава живота си в жертва на Русия и срещу Путин, но непоколебимо го направи! Целият свободен свят скърби за Навални, но още по-силно виждаме злото в лицето и властта на убиеца Путин!", гласи анонсът за предстоящото бдение.

Кой беше Алексей Навални - критикът на Путин, отровен през 2020, а сега – мъртъв в затвораНавални става известен чрез социалните мрежи, в които разобличава корупцията в Русия, обвинявайки ръководството на страната, че са "мошеници и крадци"