Алексей Навални, руският опозиционен лидер и критик на Владимир Путин почина на 47 години, докато беше в затвора.

Алексей Навални е починал в затвораТова съобщават от федералната служба за изпълнение на наказанията в Русия

Алексей Навални беше един от един най-изявените критици на руския президент на Владимир Путин, юрист и обществен активист. Роден е на 4 юни 1976 г. в Бутин, но израства в град Обнинск, на 100 км от Москва.

Началото на кариерата му на политик и общественик се свързва с блога, който той поддържаше. През 2007 г. - благодарение на умелото използване на социалните медии, Алексей Навални придоби известност, като документира инвестициите си в държавни петролни компании в търсене на доказателства за корупция. Малко след това той беше изключен от либералната опозиционна партия "Яблоко" за участие в "националистически дейности".

През декември 2011 г. фондацията на Навални за борба с корупцията събра многобройни последователи, които разкриха богатството на кремълския елит. По-късно същата година той стана основен лидер на протестите срещу изборите, след като партията на Путин "Единна Русия" спечели вота, въпреки че кампанията на Кремъл беше белязана от обвинения в измами.

По-късно Навални разработи и ръководи антикорупционни проекти като част от създадения от него през 2011 г. „Фонд за борба с корупция“.

През юли 2013 г. Навални беше арестуван по обвинение в присвояване Руското правителство го обвини в измама в размер на 16 млн. Рубли, около 500 000 долара, но той отрича обвиненията.

Навални често е оприличаван от поддръжниците му на Нелсън Мандела, които очакваха евентуалното му освобождаване от затвора, за да застане начело и ръководи страната.

Навални беше мишена за арест по време на протестите срещу Путин през декември 2011 г., а през 2013 г. той се кандидатира за кмет на Москва, като спечели 27 процента от гласовете, въпреки ограниченото отразяване от държавните медии. Оттогава насам му е забранено да се кандидатира за длъжност с различни основания.

Навални и екипът му използваха YouTube, за да се подиграят на Владимир Путин и да разобличават охолния начин на живот на руския елит.

Кремъл отхвърли обвиненията на Навални в корупция срещу Путин и го представи като екстремист, твърдейки за връзки с Централното разузнавателно управление на САЩ.

Той беше лидер на партията „Народен алианс“ от 2013 г., която през 2018 г. се трансформира в „Русия на бъдещето“. Година по-късно обаче Министерството на правосъдието на Руската федерация отказа регистрацията й.

През декември 2018 г. присъствието на Навални продължава да нарушава идеализираната от Кремъл Русия, докато той се опитва да се кандидатира за президент. Путин обаче забранява кандидатурата му, позовавайки се на присъдата на Навални за присвояване. Въпреки че Навални призовава руснаците да бойкотират вота, Путин продължава и печели четвърти мандат.

Навални оцеля след отравяне през август 2020, по-късно идентифицирано като опит за използване на нервнопаралитичното вещество Новичок. Спечели глобално одобрение и възхищение през 2021 г., когато доброволно се завърна в Русия от Германия, където беше лекуван след отравяне с нервнопаралитичен агент в Сибир. Той обаче беше арестуван веднага след пристигането си.

Навални, на 47 години, излежаваше 19-годишна присъда "за екстремизъм" в отдалечена наказателна колония в Арктика при много тежки условия. Многобройните процеси срещу него бяха широко заклеймени като политически мотивирани и наказание за опозицията му срещу Владимир Путин, отбелязва АФП.

На различни съдебни заседания, на които се яви чрез видеоконферентна връзка, този висок рус мъж с пронизващи сини очи изглеждаше отслабнал и състарен, посочва АФП. Той имаше здравословни проблеми, свързани с гладната стачка, която бе обявил в затвора, и отравянето му през 2020 г., от което оцеля по чудо.  

От затвора Навални изразяваше подкрепа за другарите си по съдба, лишени от свобода заради репресиите, като изобличаваше руската съдебна система, която наричаше "фашистка", отбелязва АФП. От чужбина неговите екипи междувременно продължаваха да публикуват разследвания за забогатяването на руския политически елит, някои от чиито представители според тях са пряко облагодетелствани от конфликта в Украйна.

Затворът не пречупи Навални в неговата непоколебимост, отбелязва АФП. По време на изслушванията и в послания, публикувани в социалните мрежи чрез адвокатите му, той продължи да обижда Путин, наричайки го "дядо, скрит в бункер", тъй като руският президент рядко се появява на публични места, отбелязва АФП.

По време на процеса си "за екстремизъм" Навални критикуваше руската пълномащабна инвазия в Украйна, наричайки я "най-глупавата и безсмислена война на 21-и век".

В онлайн посланията си той се шегуваше с тормоза, на който го подлагаше управата на затвора. На 1 февруари той призова за демонстрации в цяла Русия по време на президентските избори на 15-17 март, които се очаква да подпечатат оставането на Путин на власт за още един мандат, посочва АФП.

Победата на руския президент изглежда сигурна, защото опонентите му, начело с Навални, бяха хвърлени в затвора или принудени да напуснат страната през последните години, а репресиите се засилиха още повече след нападението срещу Украйна на 24 февруари 2022 г.

Руските власти изглеждаха решени да направят невъзможен живота на своя най-голям критик, който от своя страна каза, че е решен никога да не се пречупи, обобщава АФП.

"Няма да мълча и се надявам, че всеки, който ме чуе, няма да мълчи", каза Навални в съда през септември 2022 г., след като прекара 12 дни в изолатора за това, че осъди руското нападение срещу Украйна.

Навални е женен, има две деца. 

Последната публикация в Инстаграм се появи само преди два дни, на 14 февруари. Това беше послание за Деня на влюбените, адресирано до съпругата на Навални, Юлия, със снимка на двойката.

Работата, животът и изпитанията на руския опозиционер бяха документирани във филма "Навални", който спечели "Оскар" за най-добра документална лента.

Реакциите след новината за смъртта на Навални