Вчера "Възраждане" внесе в деловодството на парламента  проектозакон за регистрация на чуждестранните агенти. От партията твърдят, че законът е аналог на американския закон  от 1938г.  Той обаче се оказа доста по-близък до руската му версия, която налага редица ограничения върху медиите и правата на човека.

Вносителите посочват, че целта на закона е "осъществяване на държавен контрол и регулация на прозрачността и публичността спрямо източниците", както и целта на извършвани парични преводи и безвъзмездно материално подпомагане от чужбина. Той ще се прилага предимно в медийната област и в образователните институции.

Законът предвижда лицата, които са получили финансиране в размер по-голям от 1000 лева от "чуждестранен източник", да бъдат определени като "чуждестранни агенти". На тях ще им бъде забранено да извършват дейност в държавни и частни детски градини, училища и центрове за личностно развитие, в социални домове, в обекти на МВР и на Министерство на правосъдието, както и в БАН.

Чуждестранните агенти, а и свързаните с тях физически лица, ще получат забрана за извършването на "творческа дейност за сметка на държавния или местния бюджет, да участват в обществени поръчки, да участват в проекти на държавната и местната власт и да извършват оценки върху околната среда", се казва в закона.

Въпросните лица ще трябва сами да се регистрират като чуждестранни агенти в специално създаден публичен регистър. В случай, че не го направят в 15-дневен срок, те ще получат и глоба в размер от 1000 до 5 хил. лв. за физически лица и от 5 хил. до 10 хил. лв. за други субекти.

Проектозаконът вече предизвика сериозна полемика в социалните мрежи. Според тези, които подкрепят Костадинов, законът ще доведе до "изсветляване на собствеността на медиите" и по този начин "американски позииции няма да бъдат представяни като български медии, финансирани с американски пари". Опонентите им смятат, че лидерът на "Възраждане" и сподвижниците му трябва  да се сред първите, които попадат под собствения си закон, тъй като за тяхното финансиране се свързва с източници, близки до Кремъл. 

Ето и коментари на българи, които нямат собственост в медии, но по един или друг начин могат да бъдат засегнати от въпросния закон. 

Станимира Делева, биолог и изследовател: Новият законопроект на Възраждане ще направи невъзможно аз - млад учен с опит от чужбина - да остана в България.

 

Казвам се Станимира Делева и съм биолог, работя като изследовател на прилепи. Автор съм на статии, публикувани в научни журнали. През последните 6 години изследванията ми са финансирани от организации като National Geographic, Bat Conservation International и много други. Получила съм стипендии да работя в Smithsonian Tropical research institute. Гордея се с подкрепата, която са ми оказали тези фондации и която смятам, че напълно заслужавам. Изследванията ми на прилепи и пещери са ме отвели на много места по света и всеки път когато се върна в България с удоволствие разказвам за приключенията ми пред деца и младежи.

Според партия Възраждане аз съм направила нещо нередно и трябва да се регистрирам като чуждестранен агент. Новият законопроект ще направи невъзможно да упражнявам професията си на учен в България. Още повече: няма да имам право да работя с деца.

Новият законопроект на Възраждане ще направи невъзможно аз - млад учен с опит от чужбина - да остана в България.

Доскоро се шегувахме как ако Възраждане дойдат на власт ще започнат да преследват интелектуалците. Вече не ми е смешно.

 

Димитър Байрактаров, журналист: Законът ще превърне всеки българин, който праща пари на роднините си от чужбина, в агент

 

Един от проблемите на българите е, че не обичат да четат закони и законопроекти, а много от тях не разбират значението на съдържанието им.

За съжаление трябва отново да алармирам за много опасен законопроект, който за още по-голямо съжаление е внесен на 27.10.2022 г. от Възраждане. Законопроектът е опасен, тъй като са използвани термини, които вероятно хората, които са писали законопроекта не са запознати със значението им.

В крайна сметка този "Закон за регистрация на чуждестранните агенти" ще превърне всеки българин, който изпраща пари на родителите си и роднините си от чужбина в "чуждестранен агент"! Нещо повече, близките и роднините, които са получили пари от чужбина също се обявяват за "чуждестранни агенти"!

Предполагам, че вече се досещате, че това е жесток удар върху повече от два милиона българи, които работят в чужбина и изпращат пари на близките си.

Санкциите за всеки, който бъде обявен за "чуждестранен агент" са меко казано жестоки, да не казвам по тежки думи!

На тези хора според законопроекта на Възраждане се предвижда да бъде забранено да участват в политически дейности, както и да извършват дейности в държавни и частни детски градини, училища и центрове за подкрепа за личностно развитие. Същите трябва да се регистрират в нарочен регистър, че "чуждестранни агенти", което напомня за едни времена, за които не желая да си спомням. Тъжно е, че нито една от така наречените големи медии и правозащитни организации не са реагирали за този опасен законопроект.

Странно защо, но от полето на законопроекта на Възраждане са изключени вероизповеданията, които получават чуждо финансиране, банките и други интересни лица. Мотитвите на Възраждане за този законопроект са меко казано необясними, но това не им пречи да подкрепят противоконституционен законопроект и нарушаването на граждански и политически права на гражданите!

Обръщам се към Възраждане незабавно да оттеглят този законопроект, тъй като е в разрез с всякакви норми и стопански взаимоотношения между юридическите и физическите лица. Законопроектът напомня за едни други времена с тежък отпечатък на пречупен символ!

Георги Кадиев, политик: Няма причина да се ограничава дейността на медии, финансирани от чужбина. На някои от тях вярвам повече, отколкото на институциите ни

 

В идеята на Копейкин&Co. за Закон за чуждестранните агенти има резон, но както винаги, дяволът е в детайлите.

Американският Foreign Agents Registration Act (FARA) работи от 1938 година и е регистър към министерство на правосъдието. Цел: прозрачност.

Руският "Закон о контроле за деятельностью лиц, находящихся под иностранным влиянием" е друга бира. В него чуждестранните агенти са толкова ограничени, че на практика прозрачността изчезва, вместо да се появява. Например, чуждестранен агент не може да следи за корупция. Bye-bye, Transparency International.

Факт е, че много наши медии, НПО и институти получават пари от чужди правителствени и неправителствени програми. И e прекрасно да са длъжни да го обявяват публично, за да знаем какви са икономическите им мотиви.

Но не виждам никаква нужда да ограничаваме дейността им. На някои от тях вярвам повече от на родните институции.

Мислете с главите си. 

Затова сте депутати.

 

Радослав Бимбалов, писател:  Дали “българофилите” от партията, която цапа думата “възраждане” си дават сметка, че с такова клеймо ще трябва да закичат повечето родни будители от историята на България

 

Разбира се, че точно днес, на Деня на будителите, трябва да вникнем в първия законопроект, който Възраждане депозираха в парламента. Според този закон всеки български гражданин, който е получил пряко или косвено пари (поне 1000 лв) от чуждестранни дружества за осъществяване на своята основна дейност, трябва да бъде публично обявен за “чуждестранен агент”.

Естествено, този “родолюбив” закон, написан на коляно от Копейкин и неговата тимуровска команда има за цел да тури предателско клеймо върху разни неудобни нему съвременни медии, журналисти и неправителствени организации. Но дали “българофилите” от партията, която цапа думата “възраждане” си дават сметка, че с такова клеймо ще трябва да закичат повечето родни будители от историята на България?

Ботев, например, отива да учи в Одеса с руска стипендия. После му я отнемат, понеже е бил бабаит и побойник, но какво пък - плащала му е чужда държава. Между другото, чуждата държава Румъния също му плаща заплата по някое време. Както и на Любен Каравелов, Славейков, май дори и на Вазов. Оу, ако искате може да отидем и още по-назад - Паисий Хилендарски всъщност започва своята просветителска дейност в атонския манастир Хилендар, който си е бил сръбска собственост. Сухият хляб и купата чорба, дето е сърбал там, са идвали от чужда държава.

Да, братя копейкини, ако ще бъдете истински радетели за “чистота” в българщината - започнете с турянето на клеймо на онези, видните, истински българи.

Ако ви стиска.