Не всички факти от Съединението са положителни и затова е нужен нов прочит, обяви в Пловдив ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев. Видният историк е в Националния комитет за честване на 130 г. от обединението на Източна Румелия с Княжество България. Предвидени са над 30 прояви. Една от тях е научна конференция, на която да бъде направен нов прочит на събитията от 1885 г.

"Винаги разглеждаме Съединението като положително явление и това е вярно. Но то изиграва и доста негативна роля във външната политика на България. Има литографии и снимки в пловдивския музей, които не са анализирани. Една от тях показва как българските войски напускат Пирот и бойците ни са окичени с крадени часовници и кокошки. Има начин да се погледне от различен ъгъл на Съединението", обясни проф. Илчев, цитиран от 24 часа.

Онлайн викторина между ученици от пловдивските училища, поход от турската граница до Сливница, изложба на главната улица са част от набелязаните прояви. "Президентът Росен Плевнелиев категорично даде съгласие да стане почетен патрон на тържествата", обяви неговият съветник доц. Мартин Иванов. Той допълни, че с проф. Илчев се опитват да излязат от ординерните прояви като отпечатване на юбилейни марки, монети, ордени и плакети. Целта на честването била то да излезе от рамките на Пловдив. Шефът на историческия музей Стефан Шивачев показа тениски, на които е изобразена Недялка Шилева и Чардафон. Отпечатани са 30 колекционерски монети, на които е паметникът на Съединението. "Всеки месец при нас ще има уроци на тази тема", допълни Шивачев.