Състояние на обвързаност: Сложно е! С този популярен фейсбук статус , използван обикновено от разделени партньори, лидерите на "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Христо Иванов и Мая Манолова описаха политическата ситуация. Ден, след като от партията на Слави Трифоново оповестиха имената на евентуалните министри в правителството, напредък в отношенията между партиите не се забелязва. 

Представителите на ИТН в лицето на Филип Станев и Тошко Йорданов не спират да повтарят, че има пълно единомислие с поканените на разговори партии и очакват подкрепа най-вече от ДБ и ИБГНИ.  От трибуната на парламента Филип Станев изчете декларация , с която поиска поиска подкрепа за проектокабинета на кандидата за премиер Пламен Николов от считаните досега за потенциални партньори "Демократична България", "Изправи се.БГ! Ние идваме!" и "БСП за България". Обръщението към народните представители обаче не бе в рамките на политическата коректност, а звучеше по-скоро ултимативно, отколкото като протегната ръка.

Станев подчерта, че след свикването на Народното събрание "Има такъв народ" е предприела всички необходими и прозрачни действия по представяне на своите приоритети и секторни политки в редица срещи с експертни групи, предварително съгласувани с представители на "Демократична България", "Изправи се.БГ!Ние идваме!" и "БСП за България" и заяви, че след консултациите е постигнато единомислие по темите правосъдие, икономика, здравеопазване, образование, социална политика и земеделие.

В същото време обаче фейсбук статус на предложения от партията министър на правосъдието Момчил Иванов, разбуни симпатизантите на ДБ.

В интервю по Nova Станев се опита да омаловажи значението на скандалния статус, а по-късно в парламента заяви, че публикацията му във "Фейсбук", с която отправя обиди към "Демократична България" не била насочена към обединението, а към конкретен човек. "Имам най-добри чувства към "Демократична България", това беше реакция към човек от моя избирателен район", коментира Иванов. В текста си той нарича определени политици "майкопродавци". Както се казва, обаче, лошото чувство остана. 

Макар и привидно отношенията между ИТН и БСП да са в графата "отворена връзка" , нещата между двете партии може и да не се окажат толкова прости. 

Вчера, преди заседанието на Министерски съвет служебният премиер Стефан Янев изненадващо излезе с обръщение към партиите, които се опитват да сформират нов кабинет. 

"Кой определя приоритетите и постовете в потенциален нов кабинет", попита той. След това Янев добави, че политическите процеси вече не протичат по обичайната си демократична логика. Според него се губи връзката между партиите и техните избор.

Атаките от ИТН към част от министрите в служебното правителство водят до извода, че отношенията между Радев и Трифонов са на точката на замръзване. В някои медии се появи информация, че от "Дондуков" изпращат послания към депутатите от БСП в никакъв случай да не гласуват за правителството на Трифонов. След заседанието на Националния съвет на БСП лидерът Корнелия Нинова определи слуховете като "безпочвени клюки", но разривът е очевиден. 

Подкрепата на БСП, която преди два дни изглеждаше почти сигурна, също се пропука. Декларацията, предложена от ИТН, не бе одобрена на "Позитано", тъй като липсвали основни за социалистите приоритети.  От БСП заявиха, че ще продължат преговорите и ще поискат техните приоритети да влязат в декларацията и едва тогава ще подкрепят кабинета. Корнелия Нинова призна, че е имало обструкции и към част от министрите в кабинета. 

Големият въпрос, който трябва да решим, според мен - имаме ли право, за пореден път, да жертваме всичките леви ценности, които ние би трябвало да защитаваме? И ако имаме право да ги жертваме в момента, срещу какво? Срещу това, че ако евентуално мине правителството, което е много вероятно да не мине, ако това правителство евентуално започне да чува нещо от това, което му говорим, ако то изкара изкара повече от бюджетната процедура, която най-вероятно ще се провали? 

Думите са Антон Кутев, който е член на БСП, а в момента е говорител на служебното правителство на Стефан Янев. 

Претенциите на БСП за писмено споразумение очевидно няма да бъдат удовлетворени, след като днес депутатът Станислав Балабанов заяви, че ИТН няма да подписва никакви споразумения. "Тежката дума, моралът и достойнството са много по-важни от един подпис", обясни Балабанов. Той е категоричен, че министри в проектокабинета няма да бъдат сменяни.

ДПС са изключени от преговорите и каква ще бъде тяхната роля по време на гласуването на кабинета засега няма яснота. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе категоричен , че депутатите от неговата парламентарна група ще бъдат в зала и ще гласуват против. 

Шансовете за подкрепа на кабинет на малцинството, предложен от ИТН намаляват с всеки изминал ден. От партията на Слави заявиха, че утре ще внесат мандата н Народното събрание, което означава, че следващата седмица кабинетът ще бъде гласуван. 

Корнелия Нинова заяви, че ако правителството не бъде одобрено, а тя получи третия мандат от президента, ще предложи служебния кабинет да стане редовен. Дали ще се стигне до този вариант предстои да разберем