Омразата към България, която се пропагандира от десетилетия, не показва готовност да влезете в Европейския съюз. Това послание отправи пловдивският юрист Станислав Станев към министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев. В профила си в социалните мрежи адвокатът публикува отворено писмо, адресирано до политика. 
 
Писмото е в отговор на изказването на премиера на съседката ни, че България нарушила Договора за добросъседство, тъй като отправила неприятелско послание. Повод за думите му бе позицията на страната ни, че не е в състояние да приеме предложената към момента преговорна рамка за Република Северна Македония и проекта на декларация към нея. Мотивите - тя не дава необходимите гаранции за изпълнение на поставените от страната ни условия, а именно въпросния Договор за добросъседство. 

Припомняме, че по-рано тази седмица вицепремиерът Екатерина Захариева обясни, че от македонска страна все още няма нито мерки за спирането на антибългарската кампания, нито действия, които да гарантират, че претенции за национално малцинство у нас няма да получат институционалната подкрепа на Скопие.

Публикуваме без редакторска намеса отвореното писмо на адв. Станислав Станев: 

 
Уважаеми господин Заев,
С огромна изненада прочетох новина, в която се съобщава, че според Вас България е нарушила чл. 2 от Договора за приятелство добросъседство и сътрудничество, сключен между двете държави.
 
Господин Заев, припомням Ви, че в текста на цитирания от Вас член се казва, че „Българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО съгласно съответните решения от срещите на върха на НАТО“.
Македония вече стана член на НАТО и това стана с настойчивата подкрепа на София. Вярвам, съзнавате, че ако не беше тази подкрепа и ако тя не беше толкова силна и настойчива, това нямаше да се случи.
 
България обеща (и подписа това свое обещание в договора) да се бори и да помага на Македония тя да изпълни критериите за членство в ЕС. Искам да Ви кажа, че държавна философия, основана на омразата към чужда държава, не показва готовност за членство в ЕС. Всъщност омразата не е и не може да бъде част от ценностната система на Европейския съюз. Знам, че знаете какво имам предвид, но ще го обясня, за да не останат съмнения.
 
Хората в Македония не мразят България, всъщност много от тях имат свои роднини в България; използват българския си произход, за да получат български паспорт, с който да работят в ЕС и да помагат на семействата си да преживяват сиромашията, в която югославската идеология вкара Македония. Отделните етнически общности в Македония също не мразят България: нито албанци, нито турци, нито власи и т.н. Е, сърбите може и да не се на същата вълна, но те не са мнозинството в държавата. Независимо от това, през последните десетилетия правителствата на Македония харчат огромен финансов ресурс, за да поощряват сред хората омраза към България. Да, точно така, правителствата на Македония използват данъците на хората, не за да подобряват живота им, а за да ги хранят с омраза към България. Тази омраза се пропагандира толкова широко, толкова мащабно, толкова интензивно, че Вашите съграждани ги е страх да кажат, че не мразят България.
 
Влизането в ЕС става по реда на чл. 49 от Договора за Европейския съюз, който задължава да се зачитат ценностите му. Ако вие лично смятате, че омразата (особено ако не е провокирана от нищо, както е в случая) и нейната настойчива пропаганда е част от ценностите на Европейския съюз, имам много лоша новина за политическия елит на Македония. Излиза, че той още живее с югославската ценностна система, но просто се опитва да подлъже Европейския съюз. И иска Македония да обогати ЕС с лъжа и омраза, щедро финансирани с парите на данъкоплатците – европейски и македонски. Казвам политическият елит на Македония, защото народът на Македония е в пъти по-достоен от своя политически елит. Народът на Македония е добронамерен, скромен, трудолюбив и обичлив. И именно тук, в пълно съответствие с чл. 2 от Договора между България и Македония, чл. 49 и чл. 2 от Договора за Европейския, съюз България помага, а не пречи. По този начин България се опитва да помогне на политическия елит на Македония да направи крачка към достойнството. Т.е. не просто не пречи, а прави опит да помогне. Да, понякога лечението е трудно, болезнено, но това не означава, че лекарят се опитва да нарани. Напротив, означава, че се опитва да помогне на болния – в случая политическия елит на Македония.
 
Господин Заев, знам, че е удобно постоянно да се говори на вашите съграждани, че България е враг, че мрази, че е „фашистички окупатор“, знам, че това е удобно и на други сили, извън Македония. Но се надявам да разберете и да вникнете, че управлението на една държава не е удобство, а тежест и ангажимент. Управлението е корона, но не златна, а от тръни, защото управленецът трябва да пожертва себе си и спокойствието си в името на тези, които управлява и да ги управлява по най-добрия начин, което не значи с лъжа и пропаганда на омразата.
 
Господин Заев, ще си позволя да ви припомня, че в центъра на родния Ви град, на който бяхте и кмет, има паметник на общия герой Гоце Делчев, на който е записан неговият девиз, че разбира света единствено като поле за културно съревнование. Това, което прави управлението на Македония, не е културно съревнование. Всъщност политиката на Македония (което не трябва да се бърка добротата на нейните граждани) към България представлява варварско погазване на принципа на Гоце Делчев. В рамките на езика на омразата, който се шири при Вас, често се казва, че Гоце не е на България, а на Македония. Всъщност Гоце е и на България, и на Македония. Но начина, по който в Македония се погазва и поругава философията му; начинът, по който се изопачават думите му, това не е уважение към него. Всъщност това представлява по-голяма жестокост към Гоце Делчев и от убийството му. Защото тези, които го убиха, не се погавриха със завета му и с това, което той искаше да даде не само на Македония и Одринско, а и на целия цивилизован свят.
 
Господин Заев,
Аз искам Македония да влезе в Европейския съюз. При това го искам много повече от вас. Защото аз обичам Македония истински и безрезервно. И понеже я обичам, искам тя да стане част от организацията на най-цивилизованите държави в света. И именно защото го искам, си позволявам да ви обърна внимание, че с това си поведение (с което мълчаливо и усмихнато търпите омразата към истината, към историята и към България) не е пътят към цивилизацията. Затова и се надявам да намерите в себе си сили, да се изправите гордо и да кажете истината. Защото Македония трябва да влезе горда в ЕС. Всъщност, аз искам и смятам, че горда Македония трябва да следващата държава, която да се присъедини към ЕС. Да, точно така – трябва да го направи ПРЕДИ Сърбия, защото така ще бъде свободна, самостоятелна и независима.