Пловдивски талант участва в заснемането на едни от най-хитовите български сериали. 32-годишният оператор Теодор Стоянов е снимал в "Под прикритие", „Стъклен Дом”, „Фамилията” и „Революция Z” и "Маймуна", съобщава PlovdivTime.bg

За какво се разказва във филма - вижте ТУК

В рецензиите, посветени на „Маймуна”, специално внимание се обръща на майсторското заснемане на динамичните сцени и разкрасяването на типичните софийски гледки. Заслугата е на главния оператор Александър Станишев и на неговия екип.

Особено ключова за отличния вид на филма е работата на първия асистент-оператор – Теодор Стоянов. 32-годишният пловдивчанин е отговорен за това героите и сцените да бъдат винаги на фокус. Наричат този род оператори „focus-puller”, на български най-близкото определение е „фокусник“.

„Много хора дори не подозират, че има такава професия и човек, който я върши. По принцип фокусът е върху конкретен обект, най-често актьор, като пред и зад него пространството е разфокусирано”, казва Стоянов.

В момента, в който актьорът или камерата се движат (или и двете), фокус-гривната на обектива трябва да се завърти с изключителна прецизност и „тайминг”, така че обектът да бъде проследен и да остане на фокус.

„При сложни сцени, в които има специални ефекти или пък трудна актьорска задача и е почти невъзможно да бъдат повторени, отговорността на фокусника е изключително голяма. Но и удовлетворението от добре свършената работа също не бива да се подценява. Най-важното е операторът, с който работиш, да се чувства сигурен в теб, за да се концентрира върху изграждането на осветлението, кадрирането и т.н.”, отбелязва Теодор.

До 4-и клас Теодор учи в пловдивското училище „Душо Хаджидеков” и после постъпва в художествена паралелка във „Васил Левски“. В детските години любимото му занимание е да прерисува картини на Ван Гог.

Средното си образование завършва в София. Столицата оставя трайни белези върху неговото развитие, и то не с позитивен знак. „Спокойният ми махленски живот се смени с безкрайни автобусни пътувания и премеждия в софийската джунгла. Тогава се сблъсках с тъмната страна на човеците: побоища, убийства, джобене, скинари, футболни агитки и т.н. Усетих проклятието на големия град”, спомня си операторът.

След гимназията заминава за Холандия, където за кратко изучава икономическите науки. После се връща в отечеството и записва специалност „Операторско майсторство” в Нов Български университет.

„В началото на 2016 г. се върнах да живея със семейството си в родния Пловдив – това е едно от най-добрите ми решения”, смята той. Теодор пътува до София, когато има снимки, и се надява филмовата индустрия да се разгърне и в европейската столица на културата.

Цялата история на пловдивския талант, както и още СНИМКИ от негови снимачни дни - вижте в интервюто на Руслан Йопданов в  PlovdivTime.bg