Устройството IPL или както е по-познат като фотоепилатор, е съкращение от първите букви на Intensive Pulsed Light. Тези апарати са с интензивна пулсираща светлина и излагат пациента на широк спектър от светлинна енергия, обикновено в диапазона от 600-1200 нанометра, насочена към обекти по кожата с различни коефициенти на поглъщане, т.е. атакуваме не само косъма.

Ето защо, фотоепилацията води до повишена честота на усложненията и предлага като цяло лоши резултати при епилация, в сравнение с лазерерите, съветват лекари по естетична медицина от пловдивския ВЕГА център.

Въз основа на опита, много клиники в Европа и САЩ престанаха да използват IPL устройства за фотоепилация, което се дължи на непоследователност на резултатите при различните пациенти и дори между сесиите при един и същ пациент. Друга причина за прекратяване на употребата на фотоепилаторите е високия процент на усложнения. Нежеланите реакции на кожата (не рядко и увеличаване на окосмяването) са с неприемливо висок процент при фотоепилаторите, за разлика от която и да е лазерна система.

IPL дава възможност да се третират успешно други пролеми по кожата, като:

съдови лезии, разширени капиляри по лице, шия, деколте, различни форми на розацея, родилни петна от съдов произход, пигменти нарушения, лунички и лечение на акне.

От друга страна, александритните лазери (755 Nm), които се предлагат на пазара, като специализирани лазери за епилация, са със завидни характеристики. Защитата на кожата, осигурена от специализирана система за охлаждане (CRYO) правят александритните лазери ненадминати в областта на епилацията.

Епилацията с този тип лазери се основава на принципа, че светлинната енергия се абсорбира основно от меланина, намиращ се в косъма и незначително се абсорбира от меланина в околните структури, което предотвратява термичното увреждане на кожата. При лазерното обезкосмяване мишената е космения меланин, като околния – епидермален меланин остава незасегнат. Александритните лазерите са "златен стандарт" в перманентното обезкосмяване.

Днес тези апарати са най-ефективните и безопасни системи за обезкосмяване, в сравнение с всички уреди за фотоепилация.

Още полезна информация ТУК

TNS.bg