Пловдивчанка отправи обосновано предупреждение за един от най-превземаните от коли пешеходни подлези в Пловдив. Става дума за голямото подземно съоръжение, което позволява на хората да преминават през кръстовището на бул. "Шести септември" с бул. "Цар Борис 3-ти Обединител". 

Най-опасен е подстъпът до Баня Старинна, където вече две коли се приземиха след поредица от каскади. 

Катастрофална нощ в Пловдив! Кола се вряза в подлеза на Чифте баня, още две се удариха на метри СНИМКИ18-годишна шофьорка с месец стаж е причинила първия инцидент

"Мястото е изключително рисковано. Всекидневно преминават стотици деца, учещи в Хуманитарната гимназия, а колите фучат на сантиметри от главите им", алармира жената, която е практикуващ лекар в кабинет на метри от опасния участък. 

Тя изтъкна, че няма предпазно съоръжение, което да ограничава колите да преминат в пешеходната зона и да намали риска от травматизъм, дори ако колата излезе от пътното платно. 

"По цял ден слушам как свирят гуми при ляв завой от Тунела към Съединение. Абсурдно е, след като при тази маневра станаха две произшествия, да чакаме да стане трето, което може да причини трагедия", коментира читателката на TrafficNews.bg, и то с пълно право. Ако по време на инцидентите там е нямало хора, то това се дължи единствено на една щастлива случайност. Обратно, можеше да се стигне до летален изход при преминаване на пешеходци по време на автомобилните каскади. 

Жената посочи, че всекидневно минава през подлеза, а след като се смрачи той става повече от негостоприемен. 

"Единственото осветление в подлеза е това на магазините. Вечер обаче няколко от ръкавите потъват в непрогледен мрак, което прави преминаването на деца от там изключително опасно", допълни жената. Оказва се, че и щетите от последната катастрофа не са поправени. Няколко стъпала си стоят разбити, както и първият обект, в който е "заключена" СОТ системата на търговските обекти. 

Вероятно дейности по ремонт не са предприети, тъй като към момента тече процедура по проектиране на нов облик на съоръжението. В нея обаче е приоритетно и изключително важно да се обърне внимание и на външното му обезопасяване от автомобилния трафик.

Припомняме, че концесията на подлеза бе прекратена и Община Пловдив пое управлението му. Пешеходното съоръжение на Чифте баня ще бъде изцяло преобразен, като се предвижда премахването на цялата търговия там.

Общинският съвет задели 8000 лева за препроектиране на съоръжението, като концепцията му ще бъде да поеме по-големия пътников поток, който се очаква с построяването на многоетажния паркинг на улица „4 януари”.

Бъдещият проект предвижда подлезът да няма повече щандове за търговия, а единствено кафене. Ще бъдат сложени ескалатори и асансьори, които да обслужват и хората в неравностойно положение.