„Само за десет минути от този блок в Кючук Париж излиза повече мръсен въздух, от колкото от колата ми за година”, това ни написа гневен пловдивчанин, който е заснел излизащия пушек от комин на жилищна сграда в Пловдив. Блокът е 1102 и се намира на улица „Братя Шкорпил”. От коминa му излиза гъст черен дим, който със сигурност  допринася за тревожните данни, които нареждат Пловдив на челно място в страната по най-мръсен въздух.

София, която пък е столицата в Европа с най-лоши стойности при измерването на фините прахови частици във въздуха, ни оспорва първото място.  В конкретния случай – заснетата сграда е седем етажна и в нея има 60 апартамента. Домакинства, които се отопляват по различен начин, съобразен с личните възможности. Въпреки това въглища и други неекологични изотичници на отопление, вдигат рязко нивата на ФПЧ под тепетата. 

В момента се подготвя проект, който може да подмени голяма част от най-големите замърсители на въздуха – печките на твърдо гориво. Така пловдивчани, които се отопляват с дърва и въглища могат да получат безвъзмездно екологични отоплителни тела.

Идеята е кметовете на българските градове с най-мръсен въздух ще получат европейски средства, за да подменят в някои квартали печките на дърва и въглища с по-екологично отопление.

Община Пловдив подготвя документи и за друга програма по „Околна среда”, с която да бъдат сложени филтри на комините в града, за да се минимизират фините прахови частици от комините.