За пореден път колективът на TNS.bg бе ограбен от редактори и собственици на пловдивски медии, които от години лежат на стари лаври, непропускайки всеки месец да изтъкнат, че са Номер 1 под тепетата. Вече повече от година и половина нашият екип се опитва да предостави точна и навременна информация на нашите читатели, която разбира се, е проверена от два достоверни източника.

През този период ние отразявахме всичко, което се случва в града, като наши екипи са стояли часове и на адска жега и в сковаващ студ, само и само да получат точна информация за случващите се събития. В същото време „опитните журналисти” седяха в удобните си кресла, в нафталиновите си редакции и постоянно презареждаха страницата на TrafficNews.bg. В момента, в който видеха нещо, което техните репортери са пропуснали, то моментално биваше откраднато.

Текстовете им с обяснение „научихме от полицията, от болницата, от прокуратурата" и всички други нелепи фрази, с които се опитваха да игнорират източника си на информация, звучаха нелепо. Нелепо звучат и сега. Защото дори първокурсниците по журналистика знаят, че научи, не означава потвърди. Никой не притежава монопол над информацията, ние не твърдим подобно нещо. Но когато трудът на нашия колектив бива ограбен по такъв пладнешки начин, ние смятаме, че крадците трябва да бъдат посочени с пръст.

Поредните два случая бяха днес със събитията под тепетата - пострадалият лекар в Спешното отделение и заложническата криза на бул. "Свобода".

В първия случай наш екип обикаля повече от 2 часа коридорите на Спешните кабинети в УМБАЛ „Св. Георги”, за да говори с лекари, директори, охрана и свидетели на инцидента. Материалът бе направен по всички правила на репортерството  преди да бъде публикуван. Час по-късно Марица, Пловдив 24 и други сайтове гръмнаха с новината, че лекар е бил намушкан пред Спешното отделение.

Същите „опитни журналисти” от Пловдив 24 и други сайтове звъннаха в пресцентъра на УМБАЛ, които просто им потвърдили новината, която вече бе публикувана при нас.

Марица пък подходиха още по-нелепо. Материалът бе преписан, а за „източник” на информация бе посочена „жена, която продавала вестници в района”. Е, в този район вестници не се продават, а инцидента се е случил пред 3-ма души, с които наш екип разговаря.

Спецакцията на бул. „Свобода” бе още по-комично отразена от нашите конкуренти. Наш екип бе още в 9 часа сутринта на въпросното място. TNS.bg проследи заложническата драма от самото начало, но за да не попречим на работата на полицията, изчакахме развръзката, преди да публикуваме информация за инцидента.

След приключване на развръзката TNS.bg публикува няколко материала по темата, придружени със снимки и видео. Колегите от Марица обаче отново показаха непрофесионализъм. С гръмко заглавие „Първо в Марица”, публикувано в по-ранен час, репортерите на онлайн изданието на единствения вестник под тепетата, решиха да покажат колко добре работят. Уви, един час след гръмката им публикация нямаха снимка от събитието, а репортерите им се появиха на място, малко преди нашият екип да си тръгне.  За съжаление никой от градските сайтове не успя да превъзмогне провинциалното си его и да цитира първоизточника на информацията. 


Ние ще продължим да работим по нашия начин, макар и да изглежда труден и невъзможен за някои колеги. Ще продължим да уважаваме труда на журналистите от други медии, като коректно ги цитираме. В същото време обаче няма да мълчим за наглите кражби на труда ни. Все пак държим да напомним, че "опитните журналисти" крадат труда на студенти, които тепърва правят първи стъпки в професията.  Ще продължим да работим така, защото виждаме резултатите от труда си.  TNS.bg успя за година да разбие монопола на сайтовете и се превърна в най-четената пловдивска медия.  За това недвусмислено говорят данните на Alexa и Гемиус – два от най-авторитетните аналитични сайтове. 

Без да четем данните им като Дявола – Евангелието, подобно на нашите колеги от Пловдив 24, данните говорят за следното  Marica.bg и TNS.bg са на първото място в Пловдив като разликата е 3000 посещения. TNS.bg през декември е бил посетен от 225 185 читатели, а Марица  - 228 380 души.

Пловдив 24 са с едва 166 512 реални посетители. Данните са за ОБЩИ посетителите, а не само от компютър, каквито данни използва „най-стария пловдивски сайт”.

Авторитетният анализатор в цял свят ALEXA пък показва, че TrafficNews.bg е далеч пред конкурентите си и поставя сайта с 29-тото място в националния трафик на страната  и  24 676 място в световния. Пловдив 24 са на 197 място в България и някъде около 73 000 място в света, а Марица е на 349-то в страната, а в света са извън първите 100 000.

Освен статистиките, които явно бодат очите на конкурентите, за нас са по-важни реакциите на читателите, техните сигнали, критики, похвали. А те са десетки.  БЛАГОДАРИМ ВИ! 

TNS.bg