Всеки сам се спасява!  След като известно време надписа на фасадата на Народното събрание гласеше  „Всеки сам си преценява” , вместо „Съединението прави силата” , време е за ново мото. Това са изводите след днешната пресконференция на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, който заедно с представители на различни здравни организации съобщиха , че „ситуацията е критична” и „че сме в национално бедствие” , но не съобщиха за никакви нови мерки, с които да се ограничи разпространението на заразата. А статистиката от последните дни е кошмарна – 310 починали, над 6000 нови заразени и пълни болници.

От брифинга, който протече в стил Кашпировски, аудиторията получи указания да се ваксинира незабавно , а на журналистите не бе дадена възможност да задават въпроси.

Обяснението бе, че целта е министърът и здравните организации да отправят призив за ваксиниране и че форматът на срещата е изявление, а не пресконференция. Като "символ на обединението за общ призив да се ваксинираме, да ограничим тази инфекция" министърът и организациите се хванаха за ръце за снимка.

Всъщност българите, които следят ситуацията вече са наясно, че към 2  ноември средната заболеваемост в страната е 909 души на 100 хил. население за период от две седмици. Като през последната седмица в повечето области тя отдавна надхвърли 1000 и на места като в Монтана заболеваемостта стигна до 1 400  на 100 000. На практика всички реанимационни легла в болницата са пълни, а ковид отделенията също са на ръба. В тази ситуация обаче  министърът  разчита” на съвестта на хората да спазват дистанция, да носят маски, да дезинфекцират и да ограничат контактите си”.

Не бе дадена и информация за ефекта от задължителния достъп до обществени места само със сертификат за ваксиниране, преболедуване и изследване, който бе въведен преди почти две седмици, макар че тогава Кацаров заяви, че от тези резултати ще зависи дали ще последват по-строги мерки.

Очевидно на този етап ще разчитаме само на заклинанията на Кацаров, който призова „Носете ги тези проклети маски. Ограничете контактите си в следващите няколко дни. В следващите няколко седмици не излизайте, ако не е крайно необходимо. И най-важното нещо: ваксинирайте се!”

На  фона на 7 –кратно повишената смъртност за октомври, все повече хора в социалните мрежи настояват за пълен локдаун със съответните икономически мерки. Не са малко и гражданите, които настояват да се търси наказателна отговорност на президента Радев и цялото служебно правителство.

"Ситуацията в болниците е ужасяваща. Необходим е поне краткотраен локдаун", заяви д-р Аспарух Илиев от лабораторията в Берн. По думите му всеки ден премиерът и президентът трябва да са пред медиите и активно да призоват за спазване на мерките, не да се съобразяват, че сме пред избори, да поискаме помощ от ЕС, защото иначе поведението им е абсолютно безотговорно.

И молбата ми е към прокуратурата - крайно време е да се вземат мерки да се задейства, не да бъде проформа тя и да седи и да гледа отстрани...", заяви д-р Илиев.

По думите му политици у нас грубо и грозно злоупотребяват с кризата и пандемията.

За съжаление четвъртата вълна, която очевидно е с размерите на цунами, съвпадна с двойната предизборна кампания за президент и парламент, което пречи служебното правителство да реагира решително на кризата. Вместо това по националните медии денонощно се упражняват всякакви кандидати за стола на "Дондуков" 2 и депутатските банки. Ширят се конспиративни теории, фанатично се натрапват антиваксърски настроения, отделни групи от обществото се радикализират, облъчвани ежедневно от политици и социални мрежи.  

На този фон стотици български фирми вече са изправени пред фалит. Въпреки ниските нива на ваксинация в страната, болшинството обекти стриктно спазват изискването за зелен сертификат и въведоха пропусквателен режим. Ограниченията , в комбинация с все по-бързо разпространяващата се зараза, доведоха до огромен спад в оборотите на заведения, магазини и фитнесцентрове. Символичните обороти не могат да компенсират нито заплатите, нито осигуровките на служителите, нито огромните сметки за ток. 

До изборите остават по-малко от две седмици, но горко на тези, които ще управляват след 14 ноември. Очаква ги сградата, на която пише "Всеки сам се спасява" и милиони, загубили доверие в държавата.