Докато в Пловдив местните избори и участниците в тях все още са едно голямо неизвестно, то двете кандидатури за кмет на София – младият предприемач Васил Терзиев и един от учредителите на ДСБ проф. Вили Лилков  са на път да разцепят дясното пространство. Въпреки забележителната си професионална биография, Терзиев не бе припознат от голяма част от поддръжниците на десните партии, заради дядо му, който е бил агент на ДС. Извиненията и изявленията на Терзиев, че би подкрепил евентуален закон за лустрацията изобщо не помогнаха. Като негов антипод и израз на недоволството сред дясната общност, инициативен комитет издигна Вили Лилков. Професорът е известен с антикомунистическите си позиции и има дълга „синя” биография. Освен това Лилков е дългогодишен общински съветник в София и бивш зам.-председател на Столичния общински съвет, което предполага, че е добре запознат с проблемите на София.

Междувременно обаче от ДСБ излязоха с позиция, че те подкрепят Терзиев, а Лилков въпреки , че е сред основателите на партията, отдавна не е активен член.

До изборите има още три месеца, но страстите вдясно вече са нажежени. Бившият финансови министър от правителството на Иван Костов – Муравей Радев излезе с „кърваво писмо” , в което се обръща към днешните десни лидери. „Вие, днешни така наречени десни лидери. Питам ви – как не ви е срам? Как можахте да паднете толкова ниско, че аз да се срамувам, че някога с някои от вас сме били съмишленици и дори приятели. Какво ви стана? Толкова ли ви домиля за власт и слава? Толкова силно ли ви примами управленският мираж, че изхвърлихте на боклука принципи, идеи и родова памет?”  започва с патетичен тон бившият министър.  След това нарича десните лидери „розови” и се обръща към основателите на СДС – Петър Стоянов, Иван Костов, Филип Димитров, Екатерина Михайлова, Мартин Димитров, като настоява те да вземат отношение по въпроса.

И вие така наречени „розови“ десни лидери (по думите на един стар седесар) сега ще донесете от десет кладенеца вода, за да убедите наследниците на жертвите да припознаят и прегърнат преуспелия наследник на палачите, възмущава се Муравей Радев.

Часове, след като няколко медии публикуваха писмото на Радев , в групите на привържениците на Демократична България се появи и ответен удар. Отговорът е качен от Деспина Ангелова и бърка с пръст в раната на десните.

Понеже младите мълчат, мълчат възпитано, да кажа аз: Вас, богато нагушени старчоци, трябва да ви е срам. Преди 33г ви повярвахме , дадохме ви цялата власт - - премиер, президент, парламент, главен прокурор, съдилища, конституционен съдкметове, общински съветници, директори на държавни предприятия. Повярвахме ви и всичко ви дадохме.

ВИЕ ЗАЩО НЕ НАПРАВИХТЕ ЛУСТРАЦИЯ тогава? КОЙ ВИ ПРЕЧЕШЕ ?, пита Ангелова. 

Кога ще си признаете , че единствено вие, в целия източен блок, се провалихте ! Съвсем съзнателно се провалихте, провалихте и нас. КОГА ЩЕ СЕ ИЗВИНИТЕ , че участвахте в грабежа, заедно с БСП и ДПС?  

Муравей да каже за мотокарния завод Рекорд. Да каже за Пловдивстройресурс.. Как я купиха, с какви пари. И още предприятия, които вече ги няма, и не помня имената им.

Колко пъти Муравей попита Борисов дали го е срам?, възмущава се дамата.

Резонни въпроси, които вероятно ще останат без отговор.

Но може би има резон в коментара на пловдивчанина Владо Дончев , който е бивш депутат от НДСВ. „Хората, които симпатизират на Терзиев или Лилков са различни. Едните са значително по-млади, гъвкави, адаптивни и живеят в настоящето и бъдещето. Другите са значително по-възрастни, консервативни и живеят в миналото и настоящето. Едните искат промяна, а другите искат реванш. Едните говорят за идеи и резултати, а другите за морал и принципи. И едните и другите живеят в свят, който се променя с чудовищна бързина. В този смисъл е без значение кой кандидат ще отиде на балотаж. Важно е кои от избиращите имат перспективата да променят себе си и света около себе си, а това е повече от ясно!"

 

Двете позиции – на Муравей Радев и Деспина Ангелова вижте тук:

 

Муравей Радев: Как не ви досрамя да реанимирате болшевишката българска социалистическа партия

 

Вие, днешни така наречени десни лидери. Питам ви – как не ви е срам? Как можахте да паднете толкова ниско, че аз да се срамувам, че някога с някои от вас сме били съмишленици и дори приятели. Какво ви стана? Толкова ли ви домиля за власт и слава? Толкова силно ли ви примами управленският мираж, че изхвърлихте на боклука принципи, идеи и родова памет?

Как не ви досрамя да реанимирате болшевишката българска социалистическа партия и да я вкарате през задния двор в управлението. И не само да я вкарате, но и да управлявате заедно в четворната коалиция на Кирил Петков, сякаш няма нищо по – естествено от това. Срам ме беше от вас да слушам как нескопосано се мъчехте да оправдаете поведението и действията си в това съдружие.

Вие, днешни така наречени десни лидери. Оказа се, че резилът ви край няма. Как не ви е срам да предлагате на автентичните десни хора в София кандидат за кмет от кърваво червен род принадлежащ към върхушката на Държавна сигурност.

На бойният отряд на обявената за престъпна БКП. На черната машина погубила хиляди съдби и животи. И вие така наречени „розови“ десни лидери (по думите на един стар седесар) сега ще донесете от десет кладенеца вода, за да убедите наследниците на жертвите да припознаят и прегърнат преуспелия наследник на палачите.

И ако все пак възникне някакъв проблем, той ще е „комуникационен“ а не друг. Та поне капка срам не ви ли остана?

Вие розови лидери сте ми ясни. И на голямата дясна софийска общност също вече сте ясни. Скоро и на вас ще ви се изясни. Аз обаче искам да знам какво мислят по този въпрос старите ми другари, съратници и единомишленици. Затова питам в прав текст:

  1. Петър Стоянов – бивш президент.

Петьо, бащите ни някога бяха близки приятели и заедно гниха по комунистическите лагери и затвори. Помниш нали? А днес, какво мислиш за тази безпардонна наглост? Кажи публично заради паметта на бащите ни. Или се присъедини към нашия комитет издигащ за кмет Вили Лилков – автентичния десен кандидат.

  1. Иван Костов – бивш премиер и председател на СДС.

Иване, аз съм един от малкото хора, които знаят в дълбочина и всеобхватност онова, което направи за България навремето. И го ценя изключително високо. Само, че напоследък доверието, а оттам и уважението ми към тебе рязко намаляха. Кулминацията беше подкрепата ти за съвместното управление на ДСБ и ДБ с БСП в четворната коалиция. Днес тези хамелеони удрят поредното дъно с общата ДС кандидатура за софийски кмет. Твоето мнение? Ще ги подкрепиш ли отново? Искам да знам, за да реша какво да правя с остатъците от уважението си към тебе.

  1. Филип Димитров – бивш премиер и председател на СДС.

Него няма да го питам, защото като конституционен съдия няма право да отговори. Но то не е и нужно, защото прекрасно знам какъв щеше да е отговорът му. Дай Боже някога отново да се върне в политиката.

  1. Надежда Нейнски (бивша Михайлова) – бивш външен министър и председател на СДС.

Благодаря ти Наде. Отговорът на въпроса ми го даде с участието си в комитета ни.

  1. Мартин Димитров – бивш председател на СДС.

Мартине, тези въпроси с пълна сила важат и за теб. Отговори ми публично. За да не се чудиш един ден, ако се срещнем някъде – как ще ме погледнеш в очите.

  1. Екатерина Михайлова (Катенце) – бивш председател на СДС и на парламентарната група на ОДС.

Кате, знам какво мислиш, но те моля да го кажеш публично.

  1. За да не пропусна някой от колегите и съмишлениците си моля народните представители от СДС и министрите на ОДС да изразят своето становище по подходящ начин и ако мислят като мен, да се присъединят към нас.

 

Деспина Ангелова:  Вас, богато нагушени старчоци, трябва да ви е срам

 

Защото изплуваха старите муцуни., които лееха приспивна песни.

"Комунизмът си отива, спрете спокойно, деца", пееше Васко Кръпката. . И ние спахме. А Васко пак ще пее, да поспят и тези млади, като нас, едно време.

Сега пък Муравей-  "Как не ви е срам, че издигнахте.."  Понеже младите мълчат, мълчат възпитано, да кажа аз:

Вас, богато нагушени старчоци, трябва да ви е срам. Преди 33г ви повярвахме , дадохме ви цялата власт - - премиер, президент, парламент, главен прокурор, съдилища, конституционен съд, кметове, общински съветници, директори на държавни предприятия. Повярвахме ви и всичко ви дадохме.

ВИЕ ЗАЩО НЕ НАПРАВИХТЕ ЛУСТРАЦИЯ тогава?

КОЙ ВИ ПРЕЧЕШЕ ?

Аха, Георги Марков, агент Николай, тогава конституционен съдия.. Неговият глас бил решаващ. А вие защо сложите агент на ДС за СЪДИЯ? Ами другите съдии?

Не сте знаели? Сериозно?

Всичко сте знаели, вие лакоми измамници.

Тотално се провалихте и сега младите трябва да изкупуват вината ви!!!

ВИЕ , ДЪРТИ НЕГОДНИЦИ , ПРЕДАДОХТЕ ВЯРАТА ни, НАДЕЖДИТЕ ни, младостта ни, БЪДЕЩЕТО ни.

Неее, не само ДПС ви е виновно.

 И не само БСП ви е виновно.

И вие, и вие СТЕ виновни. И вие участвахте в лапачката.

Я кажете, колко ДС агенти имахте в СДС?

Я кажете как свалихте Стефан Савов, тогава председател на НС? Кажете как избрахте Александър Йорданов.. Не го ли виждахте що за дребна душица е?

Я кажете какво, колко изкупихте на безценица? Защо Пловдив, синият град, попадна в ръцете на Герб?

Кога ще си признаете , че единствено вие, в целия източен блок, се провалихте !

Съвсем съзнателно се провалихте, провалихте и нас.

КОГА ЩЕ СЕ ИЗВИНИТЕ , че участвахте в грабежа, заедно с БСП и ДПС?

Муравей да каже за мотокарния завод Рекорд. Да каже за Пловдивстройресурс.. Как я купиха, с какви пари. И още предприятия, които вече ги няма, и не помня имената им.

Колко пъти Муравей попита Борисов дали го е срам? Колко пъти попита Георги Гергов дали го е срам?

Колко пъти Муравей попита за променения закон, според който Васил Божков, Черепа, си спести 600 милиона от данъци? Нали беше финансов министър на Костов. Като такъв попита ли Влади Горанов защо не си прибира данъците?

Попита ли Муравей дали ги е срам тези, които оставиха Лукойл да не плаща данъци?

Попита ли Муравей за грабежа на КТБ, заради който платихме милиарди.. И ще плащаме още?

Кое е по-срамно бе, стари мушмуроци?

По-лесно е да мачкат младите хора..

Които от възпитание едва ли ще му се озъбят

Десни били те. Десни.

ДЕСНИ на ДЪРЖАВНА или ОБЩИНСКА ХРАНИЛКА ..

Десни са тези, които се борят на свободния пазар, без обществените поръчкии

Срам за вас, измамници, долни мошеници..

Позор.

Тръгнали да търсят сметка на внука.

Да бяхте лустрирали дядото, ама той пък щеше да ви разкрие тези от вас, които сте били скрити доносници

Да бяхте ги лустрирали, може би нямаше да избягат хората, да живеят по чужди земи, да ядат чуждия хляб.

И една молба, че аз не мога--вижте ги тия, в Инициативния комитет-_къде са им децата.. Защото ако децата им не са тук, за София и за България не им дреме.

И вижте им приватизациите от едно време. Надежда Нейнски някакви с гаражи беше се облажила. Тези, с ИК, с нещо са ги натиснали, държат ги за..

А този, с пеликанската гуша, да каже как уреди сина си в общинска фирма..