"Според мен основната дейност на държавата трябва да е създаването на легенди. Тези легенди ще привлекат хората и ще ги вкарат хората в галериите, театрите и т.н. Пловдив Европейска столица на културата трябва да се използва точно с тази цел - да се създаде легенда. И това е държавна политика, а не политика на града", така коментира пловдивският художник Атанас Хранов културния хоризонт на Пловдив на връх празника на града 6 септември. 

Любимо и възприемано като емблематично място в Пловдив от твореца е площадът "Седмия хълм", тъй като според Хранов той е средоточие на историческата памет и припомня за славния път на града под тепетата и неговите личности, за Пловдив като творческото средище, което винаги е пазило различния дух и вкуса към различното живеене. Проектът на площада е именно на дело на художника. 

„Това че Пловдив е на възраст дори 6000 години е много важен процес за културата. Културата е всеобхватно понятие и влючва голяма част от човешкия живот. По времето на тоталитаризма тя беше превърната в идеология. Като ни връхлетя демокрацията, ни заля цунами, което захвърли културата в ъгъла и я зарина в ъгъла на живота”, каза актьорът Симо Алексиев, който също бе гост в изнесена беседа на Нова тв.  

Още от разговора вижте в следващото видео: