Договорките в пловдивската власт започнаха още в първата седмица на Новата 2016-а, след като мина „нервната и изборна” минала година.  Първите постове в градската администрация  на коалиционните партньори вече са факт – човек на Зико става зам.-кмет в „Тракия”, а кадър на „Съюз за Пловдив” отива на същия пост в „Източен”. Титюков грабва зам.-кметско място в „Северен”.

Александър Колев бе кадър на ВМРО и преди пет години оглавяваше кметството в „Южен”, а непосредствено преди изборите отиде в щаба на Здравко Димитров.  Бившият полицай Николай Киров от партията на Дани Каназирева пък ще стане заместник на Николай Чунчуков.

Вакантни зам.-кметски  все още има другите три пловдивски района, но преговорите явно са зациклили. Все пак градоначалникът обеща, че до края на седмицата назначенията ще са факт. На практика се получава, че Пловдив ще има 27 зам.-кмета от най-различни партии. Към тях трябва да се прибавят и шестте секретаря на районни кметства, които са с ранг на зам.-кметове. Единствено Борислав Инчев от ВМРО в „Южен” заяви, че за този пост ще се проведе конкурс, както е по закон.

Други апетитни постове, за които ще има борба между коалиционните партньори на ГЕРБ ще са ръководните места в общинските болници.  Тотев чака кандидатури за директор на МБАЛ „Св. Мина”, която е в меко казано незавидно положение, а от Реформаторите веднага предложиха човек. Директори и контрольори на ДКЦ-та се очакват да бъдат подменени с редица партийни кадри.

Новоназначенията на по-ниските звена на администрацията вероятно също ще са по партийна линия през следващите години.  Така цялата градска администрация ще се отрупа с кадри на партиите въпреки че ще минават за експертни назначения.

Редица постове, които са задължителни с конкурс,вероятно ще се проведат чисто фиктивно за сметка на правилните хора. След победата си на изборите Иван Тотев заяви, че отговорността за управлението на Пловдив е на ГЕРБ и в изпълнителната власт по ресори ще участват само хора от неговия досегашен екип. Надолу по администрацията обаче ще има представители на 5 политически формации.

В този си състав управлението на Пловдив изглежда така – ГЕРБ, Съюз за Пловдив, ИК Здравко Димитров, Реформаторски блок, ЗС „Александър Стамболийски” и Кауза Пловдив. Казано в цифри 18-те съветници на ГЕРБ ще бъдат подпомагани от 19 общинари на коалиционните партньори. Това предоставя възможността на градоначалника да има абсолютно мнозинство от 2/3, което е нужно при определени гласувания в Общинския съвет като заменки, промяна на предназначения на имоти, дарения и други.

Тотев обаче поиска и подкрепата на ВМРО. Ако той я получи обеща, че Борислав Инчев ще има подкрепата на Голяма община, за да реализира програмата си в „Южен”.

Опозицията през  този мандат пък ще бъде по- минорна и от предишния. Единствено БСП и Патриотичният фронт ще са коректив на властта. Социалистите и патриотите имат 14 съветници, но техния брой може да падна още, ако ВМРО застанат зад кмета, което ще сведе опозиционните общинари до 10 – 5 от БСП и 5 от НФСБ.

По този начин в Пловдив виждаме едни друг модел на преразпределения на властта. Привидно моделът изглежда като кабинета „Борисов 2” – широка подкрепа за изпълнителната власт с поделена отговорност – по различните ресори отговарят различните коалиционни партньори.   За разлика от националното управление, в Пловдив виждаме несподелена отговорност с партньорите – цялата изпълнителна власт е в ръцете на ГЕРБ, а споделени са само определени постове в администрацията, които имат поддържаща, но не и главна роля.  Така под тепетата постове се раздават срещу подкрепа, която обаче се възвръща единствено като налагане на партийните кадри на работа в градската администрация. Не и споделена отговорност, не и реализиране на предизборна платформа. Твърде вероятно е формациите, които застанаха сега зад Тотев след четири години да атакуват това управление, като се разграничат от него.  Оправданието ще е ясно – ние не участвахме в изпълнителната власт, а това,че са „захранили” администрацията с експерти с партиен билет, със сигурност ще бъде забравено.

Благовест Андонов, TNS.bg