Китай,  Русия и Куба първи подадоха ръка на най –засегната от коронавируса европейска държава – Италия.  12 лекари от Куба пристигнаха в Ломбардия в деня, в която държавата отбеляза поредния си печален  рекорд – 793 жертви и нови 3000 заразени. Кубинските медици имат сериозен опит в борбата с епидемията от ебола.Няколко дни по-рано, на летището в Милано кацна и група китайски лекари, които месец по-рано бяха на първа линия в борбата със заразата в родната си страна.  Китай обяви и дарение от 8 милиона предпазни маски и апаратура.  Русия също ще  изпрати специалисти и оборудване в Италия, които да й помогнат в борбата с новия коронавирус,  съобщи АФП, позовавайки се на информация от Кремъл.

Руският президент Владимир Путин "потвърди готовността на Русия да предостави необходимата оперативна помощ и даде конкретни подробности", в телефонен разговор в събота с италианския премиер Джузепе Конте, се казва в прессъобщение на Кремъл.  Русия ще изпрати в Италия „средства за защита, мобилни системи  за аерозолна дезинфекция на транспорта, медицинско оборудване“, както и „специалисти, които да предоставят практическа помощ в най-тежко засегнатите областите от пандемията“, се казва в изявлението.

Сръбската национална авиокомпания докара снощи експерти и медицинска помощ от Китай. Самолетът кацна късно вечерта на летището в Белград. Китайските експерти бяха посрещнати на летището лично от сръбския президент Александър Вучич, който каза, че Сърбия не трябва да забравя тази помощ от Китай. Той благодари на китайския президент Си Цзинпин и китайския народ за съдействието и написа пост в социалните мрежи.  Освен шестима медицински експерти, които са участвали в борбата с коронавируса в Ухан, откъдето започна епидемията, самолетът достави медицински изделия, дезинфектанти, маски и друга защитна екипировка.

Столичната болница "Пирогов“ също прие  дарение от Китай, което ще бъде в помощ на борбата ни с коронавируса. Кампанията е организирана от китайската общност у нас с помощта на посолството на Народната република и се прави дарение на няколко болници у нас Дарението за „Пирогов“ включва 2000 маски за еднократна и многократна употреба, 1000 чифта ръкавици и защитни облекла, които са изключително важни за лекарите.  Предстои и доста по- сериозно дарение от страна на Китай за България.

Сега, когато целият Европейски съюз е в хватката на вируса, помощта идва от там , от където най- малко сме я очаквали.  Освен помощ,  Китай и Русия показват много добри резултати във войната с COVID 19. Китай успя да ликвидира заразата в рамките на два месеца.  Към днешна дата в Русия има 367  заразени, починали няма,  няма и пациенти в тежко състояние, съобщи днес сутринта руският учен проф. Еделев.  Също така той съобщи, че техните методи на лечение дават резултат и цялата информация е качена на сайта на Министерството на здравеопазването, приканвайки останалите държави да се възползват. Това очевидно в никакъв случай не успокоява руснаците, защото в момента край Москва се строи огромна временна болница , като тези в китайския град Ухан, които поеха болните в пика на епидемията.

За мнозина българи  Куба е само сравнителна евтина туристическа дестинация,  но всъщност  островната страна разполага с държавно здравеопазване на много високо ниво.  Покойният Кастро   нарича лекарите Армията на белите престилки, тъй като участват в десетки  международни мисии. От 1963 насам, по данни на кубинското здравно министерство, негови лекари са участвали в над 600 000 мисии в 164 страни по света. В момента около 30 000 кубински специалисти са на мисии в 67 страни, най-вече в Африка и Латинска Америка. 

Междувременно чуждестранните мисии са се превърнали в успешен бизнес модел. По данни на Програмата на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), от медицинските си мисии по света Куба отчита годишни приходи в размер на близо 11 милиарда долара. Заради наложеното ембарго Хавана  превръща медицинската си сила в икономическа и Куба разполага с много добри лекари.

Европа се оказа неподготвена. Въпреки огромния си административен апарат. Ситуацията с коронавируса е показателна за ефективността на различните системи за здравеопазване. Здравните системи на силни икономики като Италия, Англия , Франция  са в колапс , оказвайки се абсолютно неподготвени за връхлетялата ги буря.  В същото време здравеопазването на Русия, Китай и Куба  издържа засега успешно на атаките на COVID 19.

На какво се дължи този парадокс?  Бившият зам. министър на здравеопазването проф. Олег Хинков бе безпощаден в свое интервю днес по БНТ. „Това, което се случва в нашето здравеопазване през последните 10-15 години е следното. Всеки месец се събира ръководството на болницата и разпределя парите на печелившите клиники. А инфекциозните и реанимациите генерират загуби. Това води до огромни разлики в заплащането на лекарите. Разликите са до 25 пъти. Затова и няма такива специалисти. Преди да бъде унищожена клиниката ми имах 50 души подготвен персонал. Сега само аз и жена ми , работим по тази специалност. В момента в България няма работеща реанимация”, обясни професорът.

Здравните системи в Европа не са по-различни от нашата. Финансират се само печеливши направления, докато други се поддържат само проформа. Само, че когато се сблъскаме челно с подобна зараза , на първа линия  са не лекарите , чиито заплати са 5 –цифрени суми, а тази които едва оцеляват. И от тях се очакват чудеса. И всяка вечер хората им пляскат. Обаче това не им е достатъчно. Те не желаят аплодисменти, а хората, които са на кормилото на държавата , да мислят навреме за различните варианти. Самият д-р Хинков заяви, че след предишната епидемия от SARS /свинския грип/  и внесъл доклад в ДАНС по темата . Глас в пустиня!

А сега пляскаме и глобяваме лекари, позволили си  да съобщят в какви условия работят. И чакаме Чудо.