Най-добрият малък шахматист в Пловдив е 8-годишният Симеон Тодев. Момчето участва на провеждащото се в момента Първенство на Европейският съюз по шахмат в Австрия. Там той е лидер при момчетата до 8-годишна възраст със сто процентов резултат 7 точки от 7 възможни. Това се случи, след като завоюва седмата си поред победа.

Цялото първенство се състои от 9 кръга, като седемте проведени до момента се печелят именно от младия талант.

Тодев бе включен в официалната делегация на България за Шампионата на ЕС, след като завоюва квота с отличното си представяне на Държавното първенство през тази година.

В много силна конкуренция от 42 деца от шахматни клубове от цяла България, Симеон игра много силно, постигна седем победи и едно реми - събра актив от 7,5 точки, което заслужено го нареди еднолично на втора позиция. Ето и първите трима в генералното класиране – Светлен Иванов – „Локомотив“ София, Симеон Тодев ШК „Пловдив“ Пловдив, Мартин Димитров ШК „Веселин Топалов“ Варна.

На Симеон Тодев и треньорките му - майсторките на спорта Илияна Полендакова и Соня Пионова им предстои много сериозна подготовка, тъй като класирането на Симеон му дава право да участва на Европейското първенство в Прага/Чехия/ и Световното първенство в Батуми /Грузия/.

Отлично се представи и осем годишната състезателка на Шахматен клуб „Пловдив“ Габриела Зънгарова. Тя завърши четвърта в генералното класиране и само половин точка не й достигна за да се качи на почетната стълбичка.

При десетгодишните в държавното първенство по класически шахмат се включrха 58 състезатели. С най добро класиране от децата от гр. Пловдив е десетгодишният Александър Евров ШК „Пловдив“ – той завърши с актив от 5,5 точки от 9 възможни и зае 13 място, а за деветгодишните състезатели Преслав Минев, Александър Каров и шестгодишният Димитър Димитров /ШК Пловдив/ това първенство беше проверка на знанията им и турнирен опит за бъдещи шахматни успехи.

TrafficNews.bg