Изминаваща 2017-а година роди поредната порция крилати фрази от футболните хора в България. И отново неоспоримите шампиони по най-цветущи лафове са двама - президентът на Локомотив Христо Крушарски и легендарният треньор Димитър Пенев. Техните бисери редовно пълнеха медийното пространство и внасяха свежест и разнообразие в иначе скучното ни футболно ежедневие.

Откакто пое ръководния пост в Локомотив Крушарски не спира да разсмива феновете с духовитите си фрази. 2017-та отново му беше силна, за разлика от сезона на Локомотив, който продължава да търси себе си. Още в началото на годината той нагази в студената река в Говедарци заради бас за 50 кила вино. Зимата селекция не се прави. Освен да се яде свинско и винско друго не се прави,
категоричен бе той, но малко по-късно през годината сам се опроверга: След добре свършената работа в Бразилия колегите ме поканиха в средата на океана, сложиха масата и почерпиха. Аз пих един ананас, тъй като аз не пия алкохол.

А ето как отговори Крушарски на новината, че капитанът Мартин Камбуров не е тренирал с отбора на едно от заниманията през април: Нямам никаква информация. И не знам защо, защото аз не съм контрольор от градския транспорт, за да гледам какво става. От вас научавам за това. Ако това наистина го е направил, проблемът си е негов.

След известно затишие, съпроводено със скандалите и напускането на Мартин Камбуров, Крушарски отново блесна след мача със Славия, който черно-белите загубиха на Лаута с 2:1 през септември. Имам девето чувство и знаех, че пак ще паднем, защото имаше напрежение. Само Кьоравия не го е видял. По-доволен съм от това, което пишат ботевистите за мен и Локомотив, отколкото от онова,
което пишат локомотивците, избухна босът. Санкции за футболистите ще има, но ще има и такива за феновете, допълни той по повод ексцесиите по трибуните и хвърлената тръба по вратаря на Славия. Или ще се уважаваме взаимно или ще си гледам мача сам. Прътът, който беше изпратен към терена, не е метален. PVC тръба от знаме е и категорично не е от желязо. Загорчич /треньорът на Славия/ да си вземе едни очила или далекоглед. Защо не си предупреди момченцето да не се занимава с публиката. Той ги предизвика. Аз бях пет минути там и имаше няколко ситуации, в които ми се искаше аз да ида да му ударя един шамар. Когато някой те предизвиква, се получават такива ексцесии, бе култовият коментар на Крушарски за ексцесиите.

Светлият лъч в сивата есен на Локо - победата с 2:1 като гост на Берое, донесе и поредната порция крилати фрази от собственика на черно-белите. На въпрос може ли победата да се окаже повратна точка и Локо да тръгне нагоре, Крушарски отговори: Кога Локомотив не е бил повратен? От три години съм тук и правим онова, което си искаме. Който си искаме го бием, от когото си
искаме - падаме. Това е нашето положение досега. Равносметката ни е в плюс винаги. А на въпроса дали ще има премии за победата срещу Берое, босът на Локо се изказа още по-интересно: Какви премии, бе?! Откъде пари?! Само заплати и това е!

Лафовете на легендарния Димитър Пенев не се нуждаят от представяне. Стратегът от Мировяне години наред ни разсмива с култовите си фрази, не остана по-назад и през тази година. Ако на някой му е студено, ще пуснем осветлението, каза той преди мача на Христо Стоичков с легендите на Барселона в Стара Загора през септември. Пената направи и емблематичен коментар на боя между феновете на Лаута на мача на Локо с ЦСКА преди месец: Всички помним един мач в Сандански преди десетина години. Тогава локомотивски фенове нападнаха наши привърженици, хвърляха камъни по време на мача, направиха зулуми. Махленски войни са това. Не изключвам и сега да е имало умишлена провокация. Всичко е възможно. Добре, че все пак се размина с по-сериозни наказания за ЦСКА. Глобите са сурови, а за малко да бъде изгубен и флагът за корнера…Дълги минути го подмятаха…Но може да бъде и по-зле.

Всъщност най-култов коментар за въпросните батални сцени на Лаута даде друга легенда на ЦСКА - Георги Димитров - Джеки: В последните години почти не говорим за футбол, той е на заден план. Не знам дали искат да отклонят вниманието от слабата продукция, която изнасят футболистите, или нещо друго. Не гледах мача, само гледах репортаж на баталните сцени. Тези не могат и да се бият, драскаха се като малки деца - искат няколко минути слава и толкова. Това не трябва да се коментира толкова, защото младото поколение ще вземе да подражава на хулиганите.