Две сватби в предиобеда на 30 декември сложиха финала на бракосъчетанията за 2017 година в Пловдив. И в двата случая двойките са млади, влюбени и...поне единият младоженец работи в чужбина. Първите записани за 2018 година пак са две двойки, и четиримата работят в чужбина. Нашенци се прибират по празниците, оказва се, не само да си видят роднините, но и да сключат граждански брак. Най- често се прибират от Германия и Великобритания. Това е съвременната тенденция, а в скоби може да се уточни, че " германците" предимно празнуват в Столипиново. С една дума, както десетилетия наред държавата се мъчеше да ги накара да заживеят законно и не успя, тъй като детските надбавки за самотни майки бяха по-големи, така сега Германия набързо ги научи.
С последните две сватби от петък почти се закръгли числото 2 000 в статистиката на служба "Радостни обреди". С малко плюс или минус това като цяло е обичайният прираст на новите семейства за една година в града. За догодина има записани чак до месец октомври, но сакралната дата, да съобщим на заинтересованите, е вече сериозно окупирана. Става дума за 18.08.2018 година. 25 двойки вече са се записали, заети са и четирите обредни зали-  в Централния дом на младоженците, в Стария град и в "Тракия". Ако още има влюбени, които държат да сложат този символ в брачното си свидетелство, трябва да се ориентират към часовете до 15 часа. Това каза Румяна Тонева, директор на "Радостни обреди" в Пловдив.


Поне сто нови пловдивски снахи и зетьове са се появили тази година, смесените двойки са 200. Снахите са от цял свят, а зетьовете - предимно от Турция. Сред най- екзотичните булки, които пловдивски ергени са изправяли пред олтара, тази година се прибавят японка и южноафриканка. Иначе по- често нашенци се женят за рускини и украинки. Японката стана жена на прочутия кларнетист Илиян Илиев.
Сключването на брак има долна, но не и горна възрастова граница. Тази година щастието се е усмихнало за пръв път на 65 годишна жена- направо е греела, описват я служителките в дома, била облечена като класическа булка. Младоженецът бил по- млад, но не много. За нея това било първи брак.
Изборът за провеждането на официалния ритуал по бракосъчетанието в Пловдив е богат. Най- новото попълнение към ритуалните зали- тази в кметството на "Тракия", придобива все по- голяма популярност. 170 двойки са си казали "да" там тази година и далеч не всички са били от квартала. По- бързо, обаче, се развива интересът към изнесените ритуали - в ресторанти на големи хотели, в къщи в Стария Пловдив, дори в павилиона на Цар Симеоновата градина. Впрочем само пет служителки на "Радостни обреди" са оторизирани да извършват ритуала, затова понякога се прибягва до хитрост. Реалното полагане на подписите става в Дома на младоженците само в присъствието на свидетелите, а на сватбеното тържество ритуалът се повтаря за пред гостите, само дето го извършва някоя служителка на сватбена агенция.
Три сватби е имало тази година на Античния театър, едната от тях беше дълбоко засекретена за медиите, но те така или иначе научиха- дъщеря си ожени големият холивудски режисьор с пловдивски корен Тед Кочеф. За пръв път изборът на младоженци падна и върху изключително живописната къща "Хиндлиян" в Стария град, а в Етнографския музей Менделсон звуча три пъти.
Мнозина живеят без брак, но тези, които са избрали законното уреждане на отношенията, оказва се, са съвсем сериозни. Едва 4-5 сватби са били отменени миналата година и то все поради непредвидени семейни обстоятелства. С булка- беглец Пловдив не може да се похвали. Веднъж младоженецът чакал булката цели 40 минути, но така става, като си я довел от чужбина и разчиташ да не се загуби в града.
И така- побързайте, ако сте решили да се жените догодина, 18.08.2018 е почти зает. През свършващата вече година подобна магическа дата беше 17.07.2017. Магията си е магия, но денят беше делничен, така че на порива за щастие не са устояли само 13 двойки. 18 август е почивен, затова и съвсем удобен да съчетаеш и любов, и пожелания, и начин да не си забравяш годишнината от брака.
Горчиво!