Прелюбопитен се оказа фоторепортажът от визитата на папа Франциск в Светия синод на 5 май, качен на официалния сайт на Патриаршията. От снимките става ясно, че Синодът, начело с патриарх Неофит, е посрещнал Светия отец. Всеки от митрополитите е приветствал главата на Католическата църква и е приел символичния му подарък. Ден по-късно обаче, в проповед след тържествената литургия за Гергьовден в храма "Свети Георги" пловдивският митрополит Николай обяви, че "посещението на римския папа е политически акт, целта е да се обединят всички църкви около Рим и когато дойде Антихристът, папата да го посрещне".

След това продължи: "Това може да стане само от църковни хора, когато епископите се съберат и обсъдят как да стане това. Политиците не искат това, те целят точно обратното. Създадено е например т.нар. икуменическо движение, което цели обединение на всички религии. Но нали знаете, има и религия на Сатаната. Как да се обединим всички? Не е възможно да се обедини светлината и тъмнината", заяви пловдивският митрополит.

По този повод известният журналист и историк Горан Благоев в коментар за сайта "Фактор" пише: " Всъщност лицемерие имаше предостатъчно и от двете страни покрай папската визита. Лицемерни бяха и възторжените оценки, че срещата между Папата и Синода била повече от позитивна – толкова позитивна, че Франциск излезе от синодалната палата със сериозно изражение и се усмихна, едва когато чу радостни възгласи от обикновените хора в пространството пред „Св.Ал.Невски”. Лицемерни бяха и последвалите „откровения” на някои от младите митрополити, че Синодът посрещнал като „брат в Христа” Папата, което също не е вярно. Най-сетне, върхът на лицемерието демонстрира Пловдивският митрополит Николай, който присъстваше на срещата в синодалната палата, с мила усмивка прие дар от папата, позира на общата фотография с него, а на следващия ден блесна пред паството си с откровението: „Замисълът на всичко това е да се обединят всички религии около папата, та като дойде Антихристът, папата да го посрещне, а чрез него и всички, които са с него". 

Добро възпитание, служебен ангажимент или лицемерие? Така или иначе реакцията на БПЦ по време на папската визита стана обект на коментари в световните медии. И ако приемем думите на премиера Бойко Борисов, че посещението на Франциск е огромна реклама за България, то със сигурност действията на висшия ни клир е антиреклама. 

Многобройните анкети в различни медии показват, че поведението на Синода  без значение канонично или не, не се приема от обществото.  Една от причините за недоверието към църквата е поведението на висшите духовници, които не рядко демонстрират двоен стандарт. И то не само по отношение на материалното.