„Само малоумен човек... трябва да си пълен малоумник, за да смяташ, че това колело струва 1 милион лева. Обаче е много лесно за говорене, много е добре - хората, които не са в темата, започват да вярват”, изстреля вчера кметът Иван Тотев пред журналисти по повод негова дискусия във Фейсбук със зам.-председателя на Общинския съвет Евелин Парасков. Ябълката на раздора бе стойността на колелото на Водната палата, което накара за първи път кметът да прекрачи прага на добрия тон и обноски.

Градоначалникът никога не е бил от емоционалните хора, които изстрелват лекомислено фрази. За 7 години, откакто седна на кметския стол, Тотев нито веднъж не си бе позволявал да използва подобни епитети, дори в ситуации, в които към него са били насочвани такъв тип фрази. Нещо повече, кметът никога не е влизал в директни конфликти от този тип, като изключим няколко дебата в Общинския съвет при нажежени страсти.

Това говори само едно – нещо се е променило.  Дали кметът, дали обстановката в града, или нещо, което не се вижда по повърхността?

Кога в речника на един кмет влиза думата „малоумник”?

Коалиционните отношения

Отношенията между ГЕРБ и „Съюз за Пловдив” са меко казано странни. От една страна формацията е в управлението – има свои кадри във властта, но от друга са едни от основните критици на… всичко, което прави кметът. Това неясно поведение на групата на Дани Казназирева, костваше и председателското място на ОбС.  С наближаването на изборите започна масирана кампания за бавните ремонти, непрозрачното управление, далаверите и всяка тема, която може да се експлоатира от опозиционните партии. Това безспорно създава напрежение,  но със сигурност не е причината за това отношение на кмета. Да, може да е капка, но не и основната причина.

Кметът се е променил

Думата „самозабрава” често се използва за властимащи, които дълго време са били в управлението. Това се отнася за хора, които толкова вярват в своята правота и са скъсали нишка с външния свят, че стават жертва на собствената си самозаблуда и чувство за превъзходство.  Трудно е да се каже, че кметът се е самозбравил, но в последните месеци наистина може да се открои една по-различна риторика в публичните му изказвания. Ако през миналия мандат и в началото на този, Тотев бе изключително дипломатичен и тактичен, то вече няма задръжки да каже това, което в действителност мисли – той неведнъж се обърна доста остро към Дани Каназирева, изказа се крайно за културтрегера Асен Асенов и  изстреля други реплики към определени негови „дразнители”.  Разликата обаче е, че в думите на градоначалника за „малоумника” имаше емоция, която рядко се забелязва в изказа му.

Истини и митове за управлението на Пловдив

Това, което очевидно дразни много градоначалника вече е различни твърдения, които се хвърлят в общественото пространство. Стойността на Водната палата е само едно от тях.  Харчът на 30-милионния заем, забавянето на ремонтите и инфраструктурните обекти, качеството на работа – все теми, по които широките маси и по-тесните специалисти не спират да дебатират и да дават оценки.

Това обаче е нещо напълно нормално и ако това е поводът кметът да дава определения като „малоумник”, то тази дума ще влиза отново и отново в употреба поне до изборите. Причината е ясна – парите, които се харчат са публични и са от всеки джоб на пловдивчани. В този смисъл, всеки има право да изказва мнение дали за него един ремонт е качествен или прекалено скъп, защото част от парите са дошли от неговия джоб. Разбира се, Евелин Парасков коментира не просто като гражданин, а като човек с висок пост в местните органи за самоуправление. Когато той твърди нещо, той не го прави в качеството си на гражданин, а от поста, който заема.

 Използването на клишета и метода на Гьобелс -  „Една лъжа, казана 100 пъти, се превръща в истина“, наслагват в обществото митове, които мнозина взимат за чиста момента. Това е или политическа манипулация или откровена некомпетентност.

Тук вина имат и градските власти и кметът, които вместо да влизат в подобни обяснителни режими, трябва от самото начало достатъчно прозрачно да представят своите намерения.

Така например до ден днешен не се знае колко точно струва Колодрума.  Не се знае как точно са разпределени парите по обекти от 30-милионния заем. Каква е точната причина зоопаркът да не бъде достроен?

Все въпроси, за които битуват много повече митове, отколкото факти. И това е от позицията на човек, който може да твърди, че е на „ти” с градските дела. Пропастта между информираността на управляващите и гражданите е огромна, но явно от първите това се забравя.

В този смисъл, ако кметът се сърди и нарича „малоумници”, хората които цитират „митове”, то трябва да помисли дали не трябва да се изнасят повече факти… Прозрачното управление не включва само редовни брифинги, а десетки други механизми, които да показват на хората как се работи в администрацията. Усещането, че едни хора са се затворили в общината и харчат едни пари, се подсилва от редицата неясноти. Относно колелото на Водната палата  за мнозина шофьори в Пловдив – то не струва.  

Кметът Тотев се вбеси за кръговото на Водната палата: Трябва да си малоумник, за да кажеш, че струва 1 милионПовод за коментара е пост във фейсбук на общинския съветник Евелин Парасков

Евелин Парасков отвърна на обидата на кмета: С това ли ще ви запомним, г-н Тотев?Кръговото на водната палата предизвика лавина от остри реакции