Общинския съветник Евелин Парасков изпрати до медиите отворено писмо - отговор на коментара на кмета на Пловдив Иван Тотев. Вчера по време на пресконференция за отварянето на новия паркинг в район "Централен", градоначалникът използва доста остър език, наричайки Парасков "малоумник". 

Скандалът, предизвикал използването на обидната квалификация, избухна заради спорното кръговото кръстовище на Водната палата и по-точно по отношение на неговите ценови параметри. Припомняме, че Парасков разкритикува кръстовището, което според него е нефункционално и отсъди, че за него за пропилени 1 милион лева, а за 2 милиона щеше да се осъществи първоначално замисления пробив - проектът на две нива. 

Зам.-председателят на местния парламент и кметът Иван Тотев си размениха остри реплики във фейсбук, а конфликтът прерасна и в публично разкритикуване пред медиите. Повече от словесния дуел - четете ТУК.

Кметът Тотев се вбеси за кръговото на Водната палата: Трябва да си малоумник, за да кажеш, че струва 1 милионПовод за коментара е пост във фейсбук на общинския съветник Евелин Парасков

Ето и отвореното писмо, което Парасков, разпрати до всички медии под тепетата, ден след изказването на Тотев /публикуваме отговора без редакторска намеса/:

С това ли ще ви запомним, г-н Тотев?

Кметът няма право да нарича нито един пловдивчанин малоумник, не става дума само за общински съветник. Няма да слизам на неговото ниво и няма да му отговарям с обида.

Но Тотев трябва да знае, че аз също мога да го разстроя – без обиди, а с факти от управлението му през последните 6 години. Ние осветяваме безобразията в общината, а това никак не е приятно. Нашата работа е да посочваме проблемите и да предлагаме решения, затова и участваме в политиката. Това е каузата на „Съюз за Пловдив“. И точно това изважда от равновесие г-н Тотев.

Конкретният повод е моя реплика в социалните мрежи, че разходите за кръговото движение на Водната палата са 1 млн. лв. Позовал съм се на изказвания на негови заместник-кметове. На сайта на Агенцията за обществени поръчки посочената цена е 894 093,02 с ДДС, което включва колелото и 200 метра преасфалтиране на булевард "Цар Борис III Обединител“, но без фонтана – той струва още 80 000 хиляди лева по думите на общината.

Ако данните за всеки похарчен лев бяха подробно публикувани, както сме настоявли многократно, тогава нямаше да водим безсмислени спорове за това колко струвало кръговото – просто всички щяхме да го прочетем на сайта на общината. Но такава информация там липсва.

Но високите цени не са единственият проблем. Вместо да обижда опозиционни съветници, кметът да отговори:

  • Защо са толкова скъпи ремонтите?
  • Защо след тях задръстванията са дори повече?
  • Защо качеството е толкова ниско?

Лесно е да обиждаш и да се държиш като в детска градина. Трудно е да дадеш отговори на тези въпроси. Защо спортната зала „Колодрума“ започна от 12 млн. лв, а накрая ни излезе над 50? Защо фонтаните в Цар Симеоновата градина поскъпнаха толкова? Защо ремонтите в Пловдив продължават толкова дълго?

Пак идва предизборна кампания и пак ще режем ленти. Напрежението идва в повече на някои и казват неща, които могат да сложат край както на отношения между хора, така и на политически кариери. Моята кариера в политиката сега започва. Вашата на кой етап е, г-н Тотев? Не искате ли да ви запомним с нещо по-достойно от тези обиди?

Евелин Парасков, общински съветник