Третата вълна на коронавируса вече е факт, България отново зае челните мяста по смъртност в Европа, ваксинационната кампания не се движи с очакваните темпове, а комуникационната кампания е пълен провал. След временното спиране на употребата на „Астра Зенека”, опашките пред „зелените коридори” изчезнаха, разтревожени от противоречивата информация, която се появява в публичното пространство, голяма част от българите заявиха предпочитанието си към РНК – ваксините. Които обаче пристигат в недостатъчни количества.  Започна поредния локдаун, който вероятно ще продължи по-дълго от обявените от здравния министър 10 дни. Той обаче няма да реши проблема кардинално, а само ще го отложи във времето. Масовата ваксинация е единствената бариера срещу вируса, а опитът на Израел, който вече се връща към нормалния ритъм на живот, е показателен. На този фон е изключително важно как големите работодатели ще подходят към въпроса с ваксинирането на служителите си.  

Обществото е разделено по отношение на ваксинацията, а ширещите се антиваксърски настроения поставят пред изпитание предприемачите, които от една страна искат да съхранят бизнеса и екипите, с които работят, а от друга – да спазват трудовото и медицинското право.

Факт е, че в различните синдикални организации вече има множество сигнали от служители, които твърдят, че са притискани от работодателите си да се ваксинират, въпреки тяхното несъгласие.

Имат ли право работодателите да поставят условия на своите служители да бъдат ваксинирани, когато имунизацията срещу Ковид-19 е препоръчителна?

TrafficNews потърси мнения по темата от двете най- големи синдикални организации в Бъргария - КНСБ и КТ "Подкрепа". 

 

 - Каква е позицията на КНСБ по въпроса дали работодателите имат право да изискват задължителна ваксина от работниците си?

- КНСБ е на мнение, че работодателите не могат да изискват задължително ваксиниране на работниците си срещу Ковид -19, за да могат те да упражняват правото си на труд. Ваксинирането е въпрос на свободен и личен избор и на осъзната етика.

Изискването за ваксиниране е допустимо само, ако е свързано с особености на работата, упражняването на която може да увреди здравето на самия работника. В този смисъл доколкото ваксинирането предпазва работника от разболяване и ако той упражнява работа, която го излага на риск от заразяване това може да бъде изискано от работодателя. Това обаче не трябва да влиза в конфликт с правото на работника да избере сам и по своя воля дали да се ваксинира или не.

В момента българското трудово законодателство не е регламентирано и не позволява да се поставят такива условия, като задължително ваксиниране, за да се  упражнява от индивида конституционното му право на труд.

КНСБ намира, че упражняването и въвеждането на подобни практики към момента са напълно противозаконни. 

-  Какви са правата на работодателите и респективно на работниците по отношение на ваксинацията?

- Липсва правна регламентация в Кодекса на труда относно това дали работниците и служителите трябва да са ваксинирани, за да упражняват професията си.

Ако бъде въведено на европейско ниво изискване за здравен картон , който да съдържа данни дали лицето е преболедвало Ковид -19 или има ваксина срещу Ковид -19, ще можем да коментираме как и нашето законодателство следва да се промени в тази посока.

Ако работник е принуден да се ваксинира за да работи, това е вид пряка дискриминация по признак здравен статус ( лично положение свъррзано със здравето). За такива нарушения би могло лицето да сезира Комисията за защита от дискриминация и то ако към него има такива изисквания от работодателя, а за други работници изпълняващи същата работа –няма.

-  Получаваме сигнали от служители, че собствениците на фирми изискват задължителна ваксинация като условие за оставане на работа. Това законно ли е и как един служител би трябвало да реагира при такъв казус?

- Получаваме сигнали за подобни  проблеми, но по-конкретно,че самите работници ни питат и се интересуват дали е задължително да се ваксинират, за да започнат наново да работят, например в туризма и други обекти.

Както пояснихме по-горе към момента поставянето на изискване за задължителна ваксинация е незаконно.

Все пак дали е законно или не единствения орган който е комепетентен да се произнесе е съдът, ако бъде сезиран от пострадал по такъв начин работник- който е лишен от право да упражнява професията си поради това че не се е ваксинирал срещу ковид 19.Нека да не забравяме, че ако лицата които са принудени да се ваксинират и за това решат сами да си прекратят трудовите договори могат да потърсят защита в Комисията по защита от дискриминация. 

Не трябва да се забравя ,че там където има синдикати те могат да помогнат като разяснят на работниците какви са техните права в такава ситуация. Всеки работник, който е поставен в такова положение може да се обърне и към приемната на КНСБ от където ще получи компетентна консултация. 

- В синдиката постъпвали ли са такива сигнали?

- Да имаме сигнали получени на  телефоните на приемната на КНСБ 02/4010 427. 

- Можем ли да говорим за дискриминация, ако един работодател изисква задължителна ваксинация?

 - Да, това  ще е дискриминация, ако работодателят изисква ваксинация срещу Ковид 19 от своите работници, а друг работодател, който упражнява същия бизнес не изисква такава ( например в един хотел в Слъчев бряг изискват целия персонал да е ваксиниран, а в хотел в Хисаря не се поставя такова изискване за персонала).

-  В платформите за работа вече се натъкваме на обяви за работа, в които ваксината срещу Ковид 19 е условие за започване на работа. Някои тълкуват това като дискриминационно условие. Така ли е наистина?

- Доколкото Законът за защита от дискриминация не изключва подобно изискване от кръга на дискриминационните признаци, такова условие за постъпване на работа като Ваксина срещу Ковид- 19 ще представлява акт на дискриминация от страна на фирмата, която е пуснала обява към кандидата за работа.

И такива фирми с подобни обяви би следвало отново да се санкционират. Компетентния за това орган е Комисията за защита от дискриминация.

- Очаквате ли промяна на законодателството в тази посока?

 - Вероятно, ако се приеме европейско законодателство ще се наложат някои промени и  в националното ни законодателство, но засега все още няма разработени подобни предложения.