Българските депутати си гласуваха 10-дневна великденска ваканция и отпрашиха - кой по родните места, кой към Гърция или някой друг курорт. Ако човек не чете новини, ще реши, че войната в Украйна е свършила, бензинът отново е лев и двайсе, а цената на тока е паднала три пъти. Нищо от това обаче не се е случило. 

Вместо да почиват, народните представители и правителството трябваше да вземат решение, което на практика не търпи отлагане, а именно дали да бъде изпратена военна помощ на Украйна. Само, че премиерът Кирил Петков се озова между Сцила и Харибда, без обаче да държи в ръката си гълъб. След посещението на външния министър на Украйна Дмитро Кулеба позициите на две от партиите в коалицията са категорични. Корнелия Нинова заяви, че БСП напуска коалицията, ако България изпрати военна помощ в Украйна. Демократична България втърдиха тона и лидерът Христо Иванов бе категоричен, че Украйна е жертва на неоправдана агресия и България не може да стои безучастна. "Спазвайки международния правов ред, трябва да окажем и военна помощ. Това не е ултиматум, това е прост реализъм", заяви съпредседателят на ДБ. 

Докато ДБ и БСП са на коренно противоположни позиции, становищата на ПП и  ИТН все още тънат в мистерия. Премиерът Кирил Петков излезе с пост във фейсбук в стил "Момчета, нека да бъдем приятели" без да съобщи, той и партията му "за" или "против" помощта за Киев са. По същия начин реагираха и от ИТН, като заявиха че "коалицията трябва да има обща позиция и тя да е единна". По -късно обаче лидерът на формацията Слави Трифонов заяви, че е настанало време разделно и България трябва да помогне на Украйна с оръжие. И завърши с призива "Решавайте!".

Как обаче би изглеждало това решение? За ДБ изборът е цивилизационен, а за БСП промяна на позицията би означавала  политическо харакири. 

Вероятно затова и политиците избраха да топкат топката. Ако междувременно не се съберат на извънреден коалиционен съвет, решението за изпращането на военна помощ за Украйна, ще може да бъде взето най- рано на 4 май. 

Макар, че министър Дмитро Кулеба бе категоричен и заяви, че очаква отговор днес /бел. ред вчера/, той не го получи. Вероятно защото този отговор би бил краят на коалицията, респективно и на правителството. Но предвид действията му, това едва ли ще е голяма загуба. 

Мнозина се шегуват, че войната ще свърши, преди в парламента да се разберат по въпроса за военната помощ, но истината е , че войната няма приключи скоро. И рано или късно ваканцията на правителството и парламента ще свърши и те ще трябва да се изправят очи в очи с действителността. 

"Най-големият интерес на България в този момент е да има отговорни и координирани действия на управляващата коалиция. В най-голям интерес за Украйна е да има стабилна България" написа в днешната си декларация Кирил Петков. Всъщност в този момент стабилността на българската управляваща коалиция вероятно е последната грижа на украинците. А общите приказки и клишета едва ли ще му помогнат да сближи позиците Корнелия Нинова и Христо Иванов. Със същият успех Петков може да се опита да сближи  Путин и Зеленски.  

Какво очаква  ОФ коалицията - ужас без край или ужасен край? Ще видим след празниците!