Човекът беше много изтупан. Авторитетен, приказлив, държи се нормално, как да разберем, че е такъв?!

Така хората от Розино описват мнимия депутат Сергей Димитров, известен като Харварда, който е измамил повече от 30 души, обещавайки им най – различни услуги. Мъжът  се представял като депутат и обещавал да узаконява къщи, вземал суми за завеждане на дела от наследници на лице, починало при трудова злополука. Харварда се е представял и за адвокат, занимаващ се с имотни дела, като е оставял свидетелите да го чакат пред съда и лъжел, че е в друго заседание. Димитров се промотирал и като човек, който работи с партии, при което е обещавал уреждане на кредити и финансиране по европроекти. Твърдял, че има много възможности и е водил потърпевшите в офиси, като ги представял за негови. Представял се е като общински съветник, който може да помогне на желаещите да закупят общински имоти. 

„Не мога да си представя, че такъв човек ще ме излъже” казва възрастен мъж от махалата на Розино.  Мнозина са дали между 1000 и 6 000 лева на Димитров , очаквайки съответната услуга от него. Но така и не са получили нищо, освен сигнала на изключения му телефон.

Как е възможно в 2022 година някой да дава крупни суми но непознат човек, само защото е облечен добре и може да говори със сложни изречения? Как при всички видове социални мрежи и търсачки, нито един човек от цяло село , да не се сети да провери биографията на някой, който се представя за депутат. 

Или кучето е заровено другаде?

Ако сменим гледната точка, ще установим , че в действителност въпросният Харвард до голяма степен покрива представата, която болшинството българи имат за народните представители.  Имиджът на българският депутат не е кой знае колко висок. През последните 15 години  институцията събира по-малко от 20% одобрение, което намалява с всеки пореден избор.  И така събирателният образ на депутатът е добре облечен човек, който говори много, но не казва нищо и рядко изрича  истината. И, естествено, забогатява на гърба на данъкоплатците. Разбира се, трудно бихме вкарали жертвите от Розино в графата „данъкоплатци”, но шармантният външен вид на Харварда не им е оставил място за съмнения.

Мнимият депутат се появи и в съда в сако, подходящо за фокусник в Лас Вегас, но предвид модата, която доста законно избрани народни представители налагат в залата, подобен аутфит едва ли би усъмнил жертвите.

Нескопосаните колажи, които Димитров си е правил със снимки  на популярни политици, също допълват внушението, което измамникът налага.

Всъщност  Сергей Димитров е бил на път да сбъдне желанието си да стане политик, но е заложил на грешната партия. Той е бил съвсем реален кандидат за народен представител от „Българско лято“ на бизнесмена Васил Божков. Като  6-и в благоевградската листа Димитров бе арестуван през април месец 2021г. за търговия с вот. Разследването започва в Пловдив. По него са събрани данни, че Сергей Димитров предлага пари за гласове,но предвид имунитета му, делото е изпратено по компетентност в СГП.  Мъжът бе замесен и в друга съмнителна схема, която също стигна до прокуратурата.  Той бе част от нечистатата схема "Всички Заедно За Една Кауза" за фалшифициране на документи и злоупотреба със средства, предназначени за деца, лишени от родителски грижи.

Вероятно ако беше получил наказание навреме, хората от Розино нямаше да се разделят със спестяванията си. 

Но това е друга тема! 

За нас остава надеждата депутатите, за които ще гласуваме в следващия парламент, да не са лустросани версии на Сергей.