Предстоят поредните избори – този път България ще определи своите представители в Европейския парламент на 26 май.

Изискванията към тях са прости – да са навършили 21 години, да не са под запрещение или осъдени, да имат постоянен адрес у нас и да са живели на територията на Евросъюза последните 6 месеца. Всъщност подобни са изискванията към канидадите и за президент, и за депутати – възраст, гражданство, да не са зад решетките и да не са под запрещение.

Последните две със сигурност имат смисъл – все пак затворниците или въдворените в лудница трудно биха присъствали на заседание на парламента. Нееднократно обаче сме виждали претенденти с повдигнати обвинения. Имаме и на тези избори - Евгения Банева.

Възрастта обаче е интересно изискване. Държавен глава може да бъде само човек, навършил 40 години, чак три години след пълнолетие пък можеш да се кандидатираш за депутат или евродепутат. Сякаш възрастта е гаранция за мъдрост или честност.

Изисквания за възраст има, за интелигетност – не! Образователният ценз действително е спорен – човек може да е умен и образован и без да е завършил Сорбоната. Ако IQ-то му обаче е под 70 какви решение ще може да взима? Какви политики и визии за бъдещето ще може да прокарва?

На всички избори от години МЕНСА кани кандидатите да се явят на тест за интелигетнтост. Прави го и този път. Бърза справка на сайта на организацията показва, че при последния вот – за депутати в 44-тото Народно събрание, на теста са се явили шестима души. Нито един от тях не е станал част от Народното събрание.

Идеята за тестове за интелигентност не е нова. Преди години имаше предложения кандидатите за изборни длъжности да минават дори психотест и тест за дрога. Тогавашният председател на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев дори се опита да подложи идеите на обсъждане.

Така си и останаха – на ниво идеи. Останаха си залегналите в Конституция правила – възраст, гражданство. За интелигетността нищо.

А после настава масово недоумение защо веднъж не се е чул дебат за културата в пленарната зала. Може би обяснение е точно там – в IQ-то.