Коледа наближава, приповдигнатото празнично настроение ни завладява, а заедно с това и истерията по празничния шопинг. Най-добрата прелюдия към лудото предколедно пазаруване е Черният петък. Започнал от Америка и завладял целия свят... Точно в този момент убийствените промоции и невижданите намаления стартират! Черен петък е!

Днес всички ние имаме шанса да се сдобием с мечтаните стоки на изгодни цени. Само че - правете го разумно! Възможни са уловки при онлайн покупките. Освен това Черният петък крие опасност от обвързване с дългосрочни договори, предупредиха от КЗП. А Европейският потребителски център ни даде няколко важни съвета при онлайн пазаруването. Да си ги припомним:

Уловки при онлайн покупки

В последните години все повече и повече хора се възползват от промоциите, които се пускат на Черен петък. За съжаление обаче винаги има и търговци, които могат да се опитат да ги измамят. Заради това е важно потребителите да избират електронни магазини, които познават или предварително са проучили. В адреса на линка трябва да има S (https), както и катинарче, което е знак за сигурност. Ако все пак попаднете на некоректен търговец, то може да поискате от банката оспорване на плащането (т.нар. chargeback). Нашият съвет е да го направите писмено, за да получите и официален отговор. За тази процедура обаче банката може да начисли такса.

14 дни период за размисъл

Имате 14 дни период за размисъл, в който може да върнете продукта си, купен онлайн. Това важи и ако сте го купили на Черния петък (предвидени са изключения за някои поръчки като например резервации в хотел или стоки, свързани с хигиената). След като върнете покупката, търговецът е длъжен да ви възстанови заплатената сума в рамките на други 14 дни.

Повредена стока

Ако телевизорът или хладилникът, купени на Черния петък, се повредят, имате право да поискате от продавача да ги ремонтира. Гаранцията на всяка стока, купена от търговец в ЕС, Исландия или Норвегия, е до 2 години. Ако продуктът се развали, трябва да се обърнете именно към продавача, който е задължен да ви съдейства и да го приведе в съответствие с договора за продажба в рамките на 30 дни.

И за да е всичко съмсем сигурно, уверете се, че цената е коректно обявена. Ако пазарувате в евро или друга валута, направете сметката си предварително. Вижте в другите сайтове дали няма да намерите по-евтино телевизора или тостера, който сте си избрали. Проверете и за скрити такси – например за валутен превод, за доставка, за опаковане - това ще ви спести неприятни изненади.

Освен големия брой изгодни и дългоочаквани покупки по време на кампанията „Черен петък“, има повишен риск от нелоялни практики от страна на търговците, предупредиха от Комисията за защита на потребителите. Когато тази кампания навлезе в България, хората са купували главно техника и дрехи. С годините това се е променило и днес в рамките на тази инициатива всеки може да се възползва от по-изгодната цена и на телекомуникационни  услуги и билети за събития, самолетни билети и най-различни стоки. Това обаче крие и рискове.

Константин Арабаджиев от КЗП предупреди, че един от често срещаните капани по време на кампанията „Черен петък“ е да бъдеш обвързан с неизгоден договор: „Трябва да внимаваме в определени случаи да не ни обвържат с договори, които са неизгодни за нас. Например, да подпишете договор за по-дълъг период от време, за да можете да се възползвате от съответното намаление.“ 

За по-голяма сигурност е важно да проверяваме внимателно от кой сайт пазаруваме и дали в него има контакти за обратна връзка, защото понякога се оказва, че интернет страницата е фалшива.

А сега... хайде на шопинг!