Нали знаете как се мери корупцията? Популярният в цял свят индекс на Transparency International се нарича „за възприятие на корупцията“ - т. е. питат хората и те отговарят как усещат нещата. Какво точно показва този индекс е много дълъг разговор, но моделът може да бъде полезен и в други сфери. Например в съдебната реформа.

Не слушайте какво говорят политиците, а следете внимателно кой и как реагира при споменаването на израза „съдебна реформа“. Нервността на видими и невидими герои стана прекалено натрапчива. Лицата почервеняват, устните се опъват, задръжките падат и се започва: "тъмни сили атакуват най-свидното ни, а онези, които си позволяват да бъдат маши на атаката, може да нямат сестри, но всъщност имат по няколко". Любимият поет на тийнейджърите – Криско, е описал това състояние на духа и тялото с думите „покажи на тия хора как са мяташ“.

Вестник „Народно величие“

“Тури си едно перде на очите (па и няма нужда), па псувай наляво и надясно. Ами как!“ Така Бай Ганьо описва на тримата си другари какъв е „мурафетът“ за издаване на вестник. Днес вестник „Народно величие“ се е разраснал и вече е и по страниците, и в ефира, и в мрежата. Заваляха едни неподписани статии, според които експертът, който обяви на висок глас, че системата за случайно разпределение на делата никак не ги разпределя случайно, не е много читав човек, защото там нещо в миналото му... Не се разбира точно какво, но с две думи – не му вярвайте, пише Иван Бедров в Клуб Z.

На следващия ден друга неподписана статия „разкрива“ как най-видимият поддръжник на реформата във Висшия съдебен съвет не бил осъдил най-големите бандити преди време. Нищо, че още тогава всички разбраха как обвинението само е провалило делото. Ама, карай да върви, кой ще ти помни. А пък младите съдийки, които се осмелиха за първи път да поискат оставката на ръководството си, се оказаха сестрите на онези първите двама, които нямали сестри. Или нещо подобно. Пак неподписано.

Жегата зад ъгъла

В телевизионните студия започнаха да се редуват по азбучен ред мастити коментатори с ресор „така си е най-добре“, които традиционно боботят срещу всеки глас на възмущение и призив за промяна. И те за сестрите говорят, и те преразказват онези неподписаните статии. А овластени магистрати се хвърлиха да бранят съдебната система от обществения натиск. Защото той, общественият натиск, по принцип не е хубаво нещо в техния свят. С две думи – започнаха да се мятат, ама много да се мятат. Което автоматично повиши индекса „как са мяташ“ и показа, че възприятието на предстоящите сериозни промени в съдебната система се е засилило. Вие може и да не сте много убедени, че ще се случат, но те ги чувстват като приближаващи.

Повишеният индекс съвпадна с ускоряването на политическото говорене за радикални промени. Президентът Росен Плевнелиев напомни, че „нищо друго не е толкова важно“. Мая Манолова даде знак, че „БСП би подкрепила съдебна реформа, изготвена от правосъдния министър, защото тя се прави от три правителства“. Точно тази реформа е на първо място в програмния документ на управляващата коалиция - ГЕРБ и Реформаторски блок.

Остава да има и смелост. Защото всеки, тръгнал срещу могъщо статукво, могъщо го отнася. И неподписаните статии в стил „тури си едно перде на очите, па псувай наляво и надясно“, ще са най-малкото. Както разкри сатиричният сайт „Не!Новините“, Ванга била предрекла, че „съдебна реформа ке скапе много приятелства“. И още как! Особено онези невидими приятелства, които превърнаха България в страна, която не ни харесва.