Десетокласникът от ЕГ „Пловдив” Георги Желязков ще представя страната ни на международната олимпиада по немски език, организирана от Гьоте институт. Отличеният пловдивчанин ще участва на финала във Фрайбург от 15 до 28 юли, след като спечели националните кръгове. Международната олимпиада се провеждана на всеки две години. Това лято се очакват участници от над 60 държави, като Георги ще е единственият българин.

„Първата седмица е подготовка, втората е същинската състезателна част, но задачите са по-скоро творчески. Идеята е да се опознае културата на тази страна, да се създадат контакти с германците, с другите участници. Форматът не е изпит, както в България, а се залага на културния обмен и използването на езика. А не сухо състезание”, разказа пред TrafficNews.bg отличникът.

Тази година Георги се класира на националните кръгове и на българската олимпиада по немски, както и на олимпиадите по английски и биология. „Нямах никакви очаквания за нито една от тях. Даже се чудех дали да участвам. Обаче ми казаха: От опит глава не боли. Реших да пробвам и се получи”, посочва младежът.

На националния кръг на българската олимпиада по немски трябвало да проведе половинчасов разговор с комисията на тема „Пилеят ли си времето днешните младежи”. Трябвало също за изкаже мнение дали младежите са твърде самоуверени и това може да им създава неприятности. „Отговорих,  че хората се обръщат към миналото за пример, възвеличават го и критикуват настоящето. Това го изведох като двигател на прогреса, като нещо хубаво – да гледаме на настоящето критично. Но мнението ми беше, че младежите не си пилеят времето. Това е нещо индивидуално и не е правилно да се правят обобщения. В същото време не е хубаво да сме твърде самоуверени и да си мислим, че сме най-добрите. Трябва да има известна доза самокритичност”, категоричен е Георги.

Най-интересна за него обаче била олимпиадата по биология, защото не се залага на учебния материал, а на логическото мислене. И използването на знанията от биологията за правене на следствия. „Това на пръв поглед е голяма спънка, но за хората, които искат да се занимават с биология,  е много полезно да си предизвикват ума с такива задачи. Някои от тях са наистина доста трудни и изискват голяма доза креативност. А и общността на биолозите, които ходят по тези състезания, е сплотена и интересна”, посочва пловдивчанинът.

След олимпиадата поканили участниците това лято на практика в Софийския университет. Там децата ще могат да влязат в истинска лаборатория, ще се докоснат до лабораторното оборудване и ще правят експерименти. Нещо, което не може да се види в училище.

 „Когато бях малък, повече се интересувах от хуманитарни науки. Обаче след като ме приеха в Английската гимназия и започнах да израствам, ми се разпали интересът към физика, химия и биология”, казва младежът. Затова е решил да следва медицина. Но не заради престижа на работата или доброто заплащане, а защото може да използва любопитството си и желанието да научава неща за природата, за да помага на хората. Все още не се е насочил към конкретна специалност. Но смята, че ще му е интересно да учи неврология. Не е избрал университета, не е решил дали ще учи в България, или в чужбина. „Светът на науката е международен. Така че ако избера да се занимавам с наука, а не с клинична работа, няма начин да не ходя в чужбина и да се срещам с колеги от други държави. Всъщност и лекарите постоянно ходят на специализации и конгреси в чужбина. Светът вече е глобален. Хубаво е човек да излиза в чужбина, да види какво правят другите и да се върне да приложи наученото в България. Пък и да покаже на света какво правим ние“, смята Георги.

Той е изключително доволен, че е избрал ЕГ „Пловдив“. Казва, че гимназията отговаря много точно на потребностите му, тъй като в днешно време е много важно да се знаят езици. „70% от информацията в интернет е на английски. А интернет съдържа цялото човешко знание. Така че който знае английски, има достъп до 70% от информацията в света, което е нещо огромно“, отчита той. Когато започнал да го учи немски пък установил, че е много красив и подреден език. Харесва му логиката. Всяко парченце си има място, като пъзел. Така е построен, че като говориш, все едно си играеш с конструктор.

Извън ученето, има и много други интереси. Обича да излиза с приятели, да се разхожда, да пътува. Ходи на театър и на кино. Често в почивните дни взима раницата и с приятели си организират походи. Обича да рисува.

„Възхищавам се на бившите ученици на Английската, че си запазват приятелството и си държат здраво на връзките. Надявам се и с моите съученици да останем приятели. Много се радвам, че гимназията създава такива връзки и приятелства“, казва Желязков.