Ученици от езикова гимназия „Пловдив” ще облекат ренесансови одежди  и ще представят пред публика комедията „Сън в лятна нощ” от Уилям Шекспир на 12 май от 18 часа в Драматичния театър. Историята на атиняните Тезей, Хиполита, Деметрий, Елена, феята Титания, Дюлята, Кросното, Носльото ще разсмее залата по повод 60-годишния юбилей на училището. 

Идеята бе на Даниела Танева-Костова, която ни предложи това заглавие още в началото на учебната година. Оттогава репетираме заедно в театралния състав на гимназията. Истинско приключение е, разказват участниците в „Сън в лятна нощ”. 

Спектакълът почти изцяло е реализиран с творческите умения на гимназистите  включително костюмите и проектите за декор, както и трейлърът за реклама на представлението. 

Сценичните одежди на Оберон, Деметрий, Лизандър, както и магарешката глава, изработил Емилиян Тодоров. Осмокласникът не просто измислил моделите, но и ги ушил сам. Останалите костюми подготвили Теодора Василева и Ани Войнова. 

Трейлъра на „Сън в лятна нощ” заснел и монтирал Димитър Фердинандов, който изпълнява и ролите на Тезей и Оберон. Заедно с него на сцената ще излязат Рая Христосова, Емилиян Тодоров, Данаил Христов, Иван Сапунджиев, Огняна Пенчева, Иванна Попова, Рая Недялкова, Марин Събев, Марина Милинич, Кремена Паунова, Дарина Бънева, Мария Роглекова, Ангел Манзуров, Ани Войнова, Теодора Василева, Клементина Картевска, Ана Сабри.

Сценографията подготвили Димитър Фердинандов,  Емилиян Тодоров и Владимир Сарийски, реквизита –  Теодора Василева, Емилиян Тодоров, музикалните картини – на Емилиян Тодоров и Стоил Кереванов, а сценичния бой учениците репетирали с Атанас Станев.  Своята помощ като спонсор на събитието дал Гено Петров.

Ще Ви пренесем в света на една фентъзи-приказка, написана около 1595-1596 г., донякъде вдъхновена от „Метаморфозите” на Овидий, които се смятат за първата фантастична творба в литературата. Преплитане на четири сюжетни линии в романтични и комични приключения, преминавайки през сън и реалност, любовни и магични метаморфози, в дните около Еньовден. Другото заглавие на пиесата е „Лудории по Еньовден”, канят младите актьори. 

Те пресъздават историята за две двойки влюбени, които са готови да следват повелята на сърцето си. Противопоставят  се на законите на Атина и на бащинската воля и избягват в гората край Атина. След множество комични перипетии всичко си идва на мястото  и то благодарение на невидимия обитател на горското царство Оберон и магическото цвете. 

Всички приходи от билети, които струват 5 лв., ще отидат за благородна кауза. Каква обаче ще бъде тя – ще решат членовете на училищния парламент в Езикова гимназия „Пловдив”.