Днес целият Европейски парламент  се изправи на крака и аплодира президента на Украйна Володимир Зеленски , който призова Европа да не обръща гръб на страната му, която с кръвта си защитава европейските ценности. Без предварително написана реч        /каза, че в Киев вече няма хартия/ , дълбоко емоционално, без обичайните евроклишета , президентът се обърна към лидерите на континента и поиска страната му да стане член на европейското семейство.

„Често се казва, че Украйна е избрала да върви по пътя към Европа. Това е нашият основен стремеж. Искам да чуя това и от вас, за да може всички ние да чуем, че подкрепяте украинския избор. Всеки един площад ще бъде наричан „Площад на свободата”.

„Без вас Украйна ще остане сама. Ние доказахме своята сила. Ние сме точно като вас – докажете, че вие сте с нас. Докажете, че няма да ни обърнете гръб. Докажете, че вие наистина сте европейци. Тогава животът ще възтържествува над смъртта и светлината ще възтържествува над мрака. Слава на Украйна!”

Час по-късно посланици и дипломати  групово напуснаха заседанието на Съвета на ООН по Правата на човека по време на обръщението на руския външен министър Сергей Лавров към Конференцията по разоръжаване в Женева.

По същото време, тук, в София, в българския парламент вървеше  протяжна, изтощителна и на моменти срамна дискусия за оставката на бившия вече военен министър Стефан Янев.  В разгара на военно- политическата и хуманитарна криза родните депутати похарчиха няколко часа ценно време, за да си правят лингвистични забележки, да разказват за лошото наследство на ГЕРБ, върнаха се до спасителната акция за Боян Петров. И всичко това, за да гласуват едно предварително уговорено решение.  Това ценно време можеше да бъде използвано за гласуване на поправки в законите, които могат да помогнат на стотиците украинци, които търсят убежище в страната ни, бягайки от войната. Например. Или за други полезни решения. Българските политици явно не искат да изпуснат скъпото рекламно време, за да се направят реклама.

Но войната освен наркотик, е и лакмус за съвестта на политиците.

Например, през последните дни ставаме свидетели как голяма част от големите световни  компании поставят Русия в изолация и прекъсват търговски връзки с ясното съзнание, че ще понесат големи загуби. Но не така стоят нещата с бившите европейски лидери, които напускайки удобните си кресла в европейските институции, буквално бяха купени от приятелите – олигарси на Путин . „Всяка война има героични, престъпни и позорни страници. Днес в страниците на позора има едно конкретно име – Герхард Шроьодер. Руските войски обстрелват жилищни квартали, украински градове, в Харков ракета удари Площада на свободата и загинаха десетки хора. И след всичко това, бившият федерален канцлер продължава да бъде верен на убиеца Путин” заяви днес политологът Александър Фридман.

В управителните съвети на големи руски компании са също  бившият премиер на Финландия Еско Ахо , който e независим директор на Сбербанк от 2016 г. насам, бившият премиер на Италия Матео Ренци  е в съвета на директорите на Delimobil - най-голямата руска услуга за споделени превози, бившият канцлер на Австрия Кристиан Керн  е член на надзорния съвет на руските държавни железници РЖД.  Друг бивш австрийски лидер - Волфганг Шюсел, който управляваше страната между 2000 и 2007 г. - е в ръководството на петролната компания "Лукойл" от 2019 г.  Бившата министърка на външните работи на Австрия Карин Кнайсл е част от борда на "Роснефт". А председател на борда все още е бившият германски канцлер Герхард Шрьодер. Друг германец Матиас Варниг - е шеф на компанията "Северен поток 2". Той е и член на борда на директорите на "Транснефт" и алуминиевия производител "Русал".  И още много като тях.  Очевидно  в историята на тази война,  позорните страници няма да бъдат малко.

Но явно и тук - всеки сам си преценя! 

Иначе руснаците унищожават комуникационните канали на Киев и очевидно се готвят за нощна касапница в града. Но бившите европейски лидери явно предпочитат да вярват на Путин и Шайго, които продължават да твърдят "че нанасят изключително точни удари по военни обекти". А убитите деца са само украйнски "фейк"  - поне според Лукашенко.