В навечерието на Гергьовден пловдивската полиция проведе специализирана полицейска операция за наркотици в пловдивския клуб „Бушидо” . Около 70 полицаи влязоха в дискотеката, затвориха около 400 души, след което ги съблякоха, обискираха , а някои от тях са принуждавани да клякат. Резултатът от този апотеоз на полицейското беззаконие бе 1 грам марихуана и пакетче с 0,4 гр. прахообразно вещество. Като оставим настрана редицата безобразни нарушения на Европейската конвенция за правата на човека, няма да е зле да си дадем сметка и за цената на тази операция, която ще трябва да платят българските граждани. В случая МВР, респективно българския данъкоплатец ще трябва да плати минимум 20 000 лева за извънреден труд на полицейските служители, които са работили през нощта на празник. /В такива дни часовата ставка за труд е двойна/. Тези пари щяха да бъдат оправдани, ако например в заведението беше задържан някой дилър със стоката му. Такова нещо обаче не се случи.

Два дни по-късно, разследване на bTV  показа, как организирана престъпна група необезпокоявано от властите развива онлайн магазин за дрога, който ежедневно извършва доставки до Пловдив. Поръчките на наркотици се осъществяват чрез групи за съобщения в мобилното приложение  Телеграм, което всеки притежател на мобилен телефон може да използва. От  автоматично меню можеш да поръчаш различни видове наркотични вещества. Описани са по вид, грамаж или брой. Посочена е и цена, която зависи от качеството, вида и грамажа. Има и цена за доставка

Дилърите доставят до къщи на хора, училища и паркове, без притеснение. Възрастта на потребителя няма значение, размерът на доставката - също.  Разследването  показа, че се работи с поне 5 дилъра на смяна, а това означава, че организацията е сериозна. По наши изчисления при минимално количество на всяка поръчка реализират половин милион оборот месечно. И това е само от сделките на дребно. И докато те работят необезпокоявани от никой и разпространяват големи количества наркотици, полицията в Пловдив нахлу в дискотека и съблече 400 души голи за 1 грам марихуана.

Ден след предаването, пловдивската прокуратура излезе с официално изявление, че започва проверка по материалите от разследването. От Областната дирекция ни дума, ни вопъл, ни стон. Макар, че разследващият екип им е предоставил материали по случая още преди месец.

Какви изводи можем да направим от случилото се?

Колкото и да се опитват да ни внушат, че акцията е била срещу наркоразпространението, начинът на провеждането й и резултатите опровергават категорично тези твърдения. 70 полицаи да бъдат впрегнати да работят цяла нощ и да открият 1 грам трева, а в същото време в града безпрепятствено да се продават килограми дрога, в никакъв случай не може да се нарече борба с наркотиците. Целта на акцията очевидно е била опит за дискредитиране на дискотеката и е насочена срещу собствениците. Те самите също го потвърждават. Но да впрегнеш такъв държавен ресурс за разчистване на лични сметки, е не само незаконно, но и показва тоталната липса на държава в момента. В политическото безвремие избуяват практики, които бяха отдавна трябваше да са в историята.

Реакцията на МВР - ръководителите показва, че са гузни, тъй като до този момент не само никой не е поел отговорност , но и полицейските шефове бягат от журналистите като дявол от тамян. Само преди две седмици главният секретар на МВР Петър Тодоров церемониално раздаваше пистолети на служителите на СПС в базата им на Гребната база и охотно даваше изявления за проверки за предстоящите избори.  Вчера в Пловдив отново се раздаваха нови оръжия,  бе назначен и втори зам. директор, но всичко това – в пълна секретност.  Тъй като все пак репортер на TrafficNews бе на мястото на събитието, той зададе въпросите, на които пловдивчани очакват отговор, но главният секретар не благоволи да отговори.  

Коментар по случая в "Бушидо" досега направи единствено министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, който обаче не е бил уведомен за акцията. Което е поредното потвърждение, че някой сериозно е превишил правата си. 

В момента Инспекторатът на МВР и Окръжна прокуратура паралелно проверяват казуса. Интересно дали резултатите на двете ведомства ще се припокрият? 

Междувременно собствениците на хипермаркета за дрога се подиграват на полицията в Телеграм - канала и благодарят на bTV за рекламата. Обещават на клиентите до няколко дни доставките да бъдат възстановени, което означава, че полицията не е фактор, който да ги тревожи.