Днес 34-годишният полицай Петър Попов трябваше да празнува имен ден заедно със съпругата си и двете си дъщерички - на 1 и 3 години. Но самозабравили се местни феодали от Пазарджишко го изпратиха в болница, където лекарите се борят за живота му. Не е ясно дали ще оцелее, защото побоят, който двама братя от село Пищигово е толкова тежък, че вече трети ден той е в кома. 

33-годишният Димитър Ганчев и брат му Дамян Ганчев /39/ са мъжете, пребили почти до смърт  Попов.

Както нападателите, така и  жертвата им живеят в село Пищигово. До фаталния сблъсък се стигнало след като полицаят, прибирайки се към къщи направил забележка на шумна компания, която въпреки късния час вдигала силен шум. Поводът за тържеството било раждането на дете на Димитър Ганчев.  

Ядосани, че някой си е позволил да се намеси в празника, братята скочили и се нахвърлили върху Петър. За разлика от полицая, двамата били с много по-едри от него. Свалили го на земята и започнали да го ритат в главата. Побоят бил почти до смърт. 

Петър е откаран в болницата в Пазарджик с тежка черепно- мозъчна травма, а състоянието му е толкова тежко, че не може да бъде транспортиран, тъй като всяко по-рязко движение може да бъде смъртоносно за него. Освен другите травми, той е с хематом на главата, който лекарите правят всичко възможно да овладеят. 

Двамата братя не са осъждани, но според хора от района те системно дерибействат там. В автомобила на единия са открити синя полицейска  лампа и сирена. 

На този фон, колегите от Специализираните полицейски сили описват Попов като спокоен и възпитан мъж. Негови колеги от цялата страна непрекъснато следят състоянието му и декларират, че са готови да помогнат незабавно с пари или с кръв.

Вчера с разпореждане на прокурор от Пазарджик в ареста за 72 часа е оставен Димитър, който е привлечен към наказателна отговорност.

Случаят с пребития полицай за пореден път показва как липсата на системно полицейско присъствие в малките населени места повишава чувството за безнаказаност. Местните феодали, чиито имена се знаят добре, се възползват от общата несигурност в обществото, от вратички в законите и тромавото правосъдие,  за да държат в страх и подчиняват хората, да ги поставят във всевъзможни зависимости. А който не е съгласен - получава ритник в главата. 

Въпреки, че вече сме 2022 година , в някои от тези места живеят още в 90-те. Примерите за това са ежедневие. Прокурорски син пребива хора по улиците на Перник, а  "оператор" снима "подвизите" му.  Синът на кмета на Панагюрище  изпраща ужасяващи заплахи на хора в интернет, напада полицаи, нарушава законите.

Тези хора са недосегаеми. Правосъдието за тях е досадна подробност, те не дължат обяснение нито на властите, нито на обществото.  Минават през всичко и всички, вилнеят безнаказано.

А вместо с млади хора, които да работят на терен, МВР се пълни с пенсионери, които седейки кротко зад бюрата си, получават и заплата , и пенсия. Те няма как да бъдат нападнати, защото нямат работа на улицата.

А за децата на Петър Попов днес ще бъде един много тъжен ден.