Преди дни в мрежите бе съобщено за поредното село, което е останало безлюдно. Село Милково, в Смолянско, е останало без нито един жител от близо година. Такава съдба очаква едно от най-красивите и богати на история и забележителности села в Родопите, на 30 километра от Пловдив – село Ситово. Няма пловдивчанин, който да не е чувал за легендарния Ситовски надпис или чудотворното аязмо. Повечето от вас са чували и за невероятната природа, чистия въздух и спокойствието в китното борово селце.

Защо обаче, населеното място е заплашено от безлюдие? Отговорът е прост – път няма. Сагата с пътя не е от вчера или днес. С всяка изминала година дупките стават все по-големи, свлачищата все по-сериозни, а от асфалт или друга настилка, различна от камъни, няма и помен.

Проблемният участък е точно 13 километра. Той започва няколко завоя след разклона за село Бойково. Асфалтът сякаш е прекъснат с нож и пред вас се отваря „невероятна” гледка. Невероятна е защото, ако някой ви попита в кой век живеете, с присвита уста трябва да отговорите: „21-ви”. Това не е път от този век.

Та, тези незначителни 13 километра се преминават едва-едва с шеметните 10 километра в час. Важно е да се отбележи, че пътници и водачи са добре препасани с колани, защото се мятат като чували с картофи във возилата, заради дълбоките неравности. Дупки, бабуни, пропадания. Това са само част от офроуд настилката.

Пловдивчани, които имат вили в Ситово, рядко могат да се качат, освен ако не са с високи коли или джипове. Ами ако трябва да се прави ремонт? Ако трябва да се качат майстори? Ако трябва да се превозват мебели или друга покъщнина?  Еми… невъзможно.

Още един въпрос. Как туристите ще посещават селото и Ситовския надпис, който е част от забележителностите предвидени в Пловдив 2019, като път няма?

Мнозина пловдивчани, които къщите им се рушат, къщи в където са изкарвали детството си, признават, че заради лошата инфраструктура не могат да посещават имотите си. Не могат да ги ремонтират, камо ли да ги продадат.

Още по-абсурдното е, че този път е част от републиканската пътна мрежа и за него се иска винетка. Неведнъж писахме за пътя Пловдив – Лилково, през който се минава и за самото Ситово.

След серията от публикации в TrafficNews.bg. от АПИ се задействаха и наредиха на Областно пътно управление на направи количествено-стойностни сметки за третокласния републикански път 862.

За да изчезнат лунните кратери ще са нужна солидната сума от 2,2 милиона лева.

Това, че има оценка на това колко ще струва ремонтът, в никакъв случай не трябва да ви заблуждава, че такъв ще започне скоро. Ясно е колко пари са нужни, ясно е и че в момента ги няма в наличност. От АПИ обаче обясняват, че с пускането на ТОЛ-системата, с която ще ни таксуват по пътищата из родината, ще се съберат пари за ремонти като тъй необходимия в отсечката между Пловдив-Лилково.