Палестинската организация „Хамас“ обяви началото на третата интифада. Тя идва дни след  решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. Предишните две „въстания” бяха в периода 1987-1993 година и 2000-2005 година. Йерусалим е епицентърът на конфликта между израелци и палестинци. Палестинците гледат на Източен Йерусалим като столица на своята бъдеща държава.

„Решението на Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел ще ускори унищожението на страната, коментира  вчера иранският министър на отбраната Амир Хатами. Прогнозите за бъдещето на региона са доста мрачни, а експерти обсъждат различни версии за за развитието на тлеещия конфликт. За коментар по темата потърсихме председателя на Организацията на сирийците в Пловдив д-р Малек Несер.

-Д-р Насер, защо  американският президент Доналд Тръмп реши да реализира точно сега решението на Сената за преместването на посолството, което се отлага от 20 години?

- Още през 1995 година Сенатът гласува решение посолството да бъде преместено. Но от тогава идеята е замразена и нито един президент не е проявявал активност в тази посока. Йерусалим е свещено място както за юдеите, така и за християните и в не по-малка степен за мюсюлманите. Там са техните свещени места. И те го приемат като тяхна свещена столица. А целта на Израел е веднъж завинаги да приключи с този въпрос и всички да признаят Йерусалим за столица на евреите.

Въпросът за териториите межди Палестина и Израел отдавна е решен, но по въпроса за Йерусалим никой не иска да отстъпи. Идеята на Арабската пролет бе разруха и разединяване на арабските държава, за да може рано или късно Израел да осъществи това намерение.  Във всички държави, в които бяха свалени диктаторите, на тяхно място дойдоха представите на Мюсюлмански братя.

Историята започва още през 30-те , когато в Близкия изток са открити огромните нефтени залежи. За да контролират ситуацията англичаните прокарват уахабизма като религия, а саудитското семейство е пазител на религията. Уахабизмът е в основата на тероризма и на крайния ислям света. До преди 30-40 години нямаше ислямски тероризъм, нямаше атентати. 

Защо обаче Тръмп точно в този момент обяви това решение? Защото е притиснат е във вътрешно политически план, тъй като в момента срещу него тече мащабно разследване на негови нерегламентирани контакти с Русия по време на предизборната кампания. По този начин Тръмп печели на своя страна еврейско лоби в САЩ, което е изключително влиятелно във всички сфери. Друг президент това не би го направил.

Фактът, че нито един от партньорите на Щатите не подкрепи това решение, означава че това е лична сделка на Тръмп.

- Да, на практика европейските лидери реагираха доста остро за разлика от държави като Саудитска Арабия, която до момента е почти пасивна.

- Лидерите на страните от Европейския съюз са наясно, че отговорът на това решение ще бъдат терористични атаки и затова всеки от тях побърза да се разграничи от Америка. А колкото до Саудитска Арабия, Тръмп си „купи” тяхното мълчание още през май, когато бе сключена „сделката на века”.  Президентът и кралят на Саудитска Арабия Салман подписаха най-мащабната в историята на САЩ оръжейна сделка, включваща доставки на американски оръжия и военно оборудване на Саудитска Арабия за почти 110 млрд. долара.  Сделката предвижда и допълнителни продажби на оръжие за Рияд за 350 млрд. долара през следващите 10 години.

Съмнявам се обаче, че сделката ще бъде реализирана в целия й обем. По-скоро смятам, че е преди да приключи мандатът на Тръмп, Саудитска Арабия ще фалира.

Американците са единственият шанс на бъдещия престолонаследник Мохамед бин Салман. Той се кани да наследи трона на баща си в нарушение на традициите в емирата. Според действащите канони властта не се предава от баща на син, а кръвната връзка върви по линия на стария крал и неговите наследници. Когато Мохамед бин Салман реши да се бори за властта, останалите братовчеди се съюзиха срещу него.  Първият му братовчед принц Митеб бин Абдулах бе шеф на кралската гвардия, най- мощното армейско поделения в Саудитска Арабия. Зетят на Тръмп  отиде на посещение в Саудитска Арабия и два дни по –късно арестуваха принца, а в Риад пристигнаха 4 500 наемници от паравоенната организация Black Water Army, които започнаха операцията по ареста на всички емири. В една нощ бяха арестувани всички емири и най- богатите хора в държавата – 370 души.  Премиерът на Ливан също бе задържан на летището, а след това го принудиха да подаде оставка. Телевизионната оставка на Харири от Саудитска Арабия предизвика политическа и дипломатическа криза, тъй като ливански официални лица обвиниха монархията в принуда да подаде оставка и че го държат в продължение на дни.

След това се намесиха французите, а преди няколко дни Харири оттегли оставката си. Няколко от наследниците на богатите фамилии се бяха преселили в Европа и смятаха, че могат явно да декларират тяхната позиция за ставащото в кралството. Само че те изчезнаха безследно.

Проблемът е, че досега кралят управляваше с помощта на цялото семейство, но Мохамед бин Салман няма да може да разчита на роднините си заради арестите и САЩ е единственият му шанс да остане на трона. Най – голямата военна база на американците е в Саудитска Арабия и Катар. Там имат една цяла армия. Тя пази трона на саудитското семейство.  Това е причината и Саудитска Арабия да се вземе никаква позиция по отношение на изявлението на Тръмп, който обяви Йерусалим са столица на Израел.

- Как  ще се развият събитията оттук нататък?

 - Тръмп реши еднолично въпроса за Израел преди да приключат мирните преговори. Само че, според мен нито Щатите, нито Израел очакваха тези масови протести в мюсюлманските държави. Те смятаха, че като си гарантират сътрудничеството на Саудитска Арабия, нещата ще минат мирно и тихо. Обаче навсякъде в Близкия Изток има масови протести, а президентът на Турция Ердоган  заяви, че САЩ са се превърнали в "съучастник в кръвопролитие" с решението си да признаят Йерусалим за столица на Израел. Ердоган нарече израелските сили "терористи" и че Турция "никога няма да остави Йерусалим на милостта на държава, която избива деца". 

Последиците от това решение ще бъдат негативни за Израел. Срещата на лидерите на Египет, Йордания и Палестина в Египет съвпадна с посещението на Владимир Путин. Това едва ли е случайно.  Част от анализаторите смятат, че протестите и натиска върху правителствата в държавите от Близкия изток ще се увеличат, а други смятат , че ще затихнат. Ако няма затишие , въпросът вероятно ще бъде поставен на гласуване в ООН. По този начин те ще дадат възможност на Тръмп  замрази изпълнението на решението. 

 - Какви могат да бъдат последиците от конфликта тук на Балканите, в Европа?

- Няма начин това решение да няма отражение в Европа и в частност на Балканите. Ако не се намери елегантен изход от кризата, това ще доведе до масова съпротива срещу американските интереси по целия свят, която ще е във вид на терористични атаки. А американските интереси са навсякъде в Европа, включително и в България, и в Пловдив. Лидерите на страните от Европейския съюз са наясно с тази заплаха и ясно декларираха, че нямат нищо общо с решението на Тръмп. Това е единственият начин те да защитят собствените си държави. България също трябва да има бърза, ясна и категорична позиция по въпроса.