През IV век мислителят Св. Ефрем Сириец пише:

"Днешният ден е ден на спасение. Той ни учи на мъдрост.

Днешната нощ носи мир и тишина на вселената. Тази нощ принадлежи на Кроткия. Нека всеки да превъзмогне своята ярост и суровост. Днешната нощ принадлежи на Смирения. Нека всеки да обуздае гордостта си и да смири високомерието си.

Днес е възсиял денят на милостта. Нека никой не преследва другия с отмъщение за нанесената му обида.

Настъпил е денят на радостта. Нека никой да не причинява печал и скръб.

Това е ден на благоволението. В него няма място за жестокосърдечност. Това е ден, безоблачен и ясен. Нека всеки обуздае гнева, нарушаващ мира и хармонията.

Това е денят, в който Бог е слязъл сред грешниците. Нека се засрами праведникът, който лицемерно се гордее пред грешника...

Днес Самото Божество се е вселило в човешката природа, за да се устреми и тя към всичко свято".

Днес, на финала на една тъжна година, целият християнски свят посреща Рождество Христово с вяра и надежда. В продължение на две хилядолетия голяма част от човечеството се уповава на Христос, който носи духовна енергия в човешките сърца. 

Днес не е време за поучения и  наставления, а за благодарност и радост.Посланията са същите, както преди две хиляди години.Не са новини, звучат по-скоро като клишета, но може би трябва да си ги припомним.

Тази необичайна година имахме достатъчно време както за въпроси към нас самите, така и за отговори. Дано сме успели да отсеем важните неща и да сме си спомнили , че само добротата, милосърдието и състраданието могат да ни помогнат да преминем през изпитанията. И с радост и благодарност да продължим напред!

Честито Рождество Христово!

И Бог да пази всички!