Днес е 15 септември, децата тръгват на училище. Най-малките, първолаците, които за първи път ще чуят училищния звънец, пристъпват с любопитство. По-големите - със смесени чувства: някои с амбиция, други със страх, трети с досада. Родителите също се "връщат" в училище - спомнят си детството, приятелите, предизвикателствата, пропуснатите възможности. 

Да, истината е, че училището е избор. Всеки от вас сам избира как да прекара времето, което по принцип трябва да посвети на образованието си. Можете да си чатите в час, вместо да слушате учителката, можете да бягате от часовете, защото не сте си написали домашните, можете да играете до умопомрачение електронни игри, вместо да спортувате. Всичко това е въпрос на избор. Можете да оставите други да избират вместо вас. Родителите, приятелите... Така ще бъде по-лесно за вас, защото няма да ви се налага да поемате отговорност. А ако се провалите, няма да сте виновни вие. 

Но можете и да проявите воля и да следвате избрания от вас път. Без значение дали той съвпада с този, който другите ви предлагат. Може да се наложи да го извървите сами. Може да сте избрали най-трудния маршрут. Може да поемете в грешна посока и да се наложи да се върнете. Но дори и грешен, пътят ще ви даде безценни житейски уроци. 

Въпреки огромните ми резерви към образователната ни система и начина на преподаване, училището е мястото, където можете да научите различни полезни неща. Да, вярно е, че цялата информация е в Гугъл, но това не означава, че трябва да се лишите от обща култура. Светът е съществувал много преди да се родите и е важно да знаете какво се е случвало преди това. Защото това ще ви помогне да разберете по-добре нещата, които се случват във вашия живот. 

Освен това знанието ще ви направи свободни и независими. И тогава, когато пораснете, вие сами ще можете да избирате и няма да се налага някой да го прави заради вас. 

Така че ИЗБОРЪТ Е ВАШ! 

Eкипът на TrafficNews.bg поздравява всички ученици и им пожелава на добър час!