Вероятно сте забелязали, че част от познатите ви дами във Фейсбук са сменили профилните си снимки с черно- бели фотографии. Поредното предизвикателство в социалната мрежа е продължение на една кампания, която преди две години отново бе в пика си през февруари, когато е Световният ден за борба с рака на гърдата.  Поза или истински знак за съпричастие към жените, които минават през ада на на онкологичното заболяване? 

Въпросът е как вашата снимка или лайк ще подкрепят семействата, които се срещат очи в очи с ужаса? Хората, които са се сблъскали фронтално с болеста или са загубили свой близък, знаят че истинското предизвикателство е да се изправиш срещу болеста и да продължиш да живееш въпреки, че никога не знаеш какъв ще е изходът. Те знаят, че една фотография няма с нищо да промени живота им. На тях са им необходими лекарства, психолози, терапии, държавна помощ, превенция, адекватна болнична грижа, нормално здравно обслужване и най- вече надежда. Затова кампанията е поредно показно нищонеправене, симулиращо загриженост и подкрепа.

Ето и мнението на Гюлшен Ахмедова, която веднъж вече се срещната с рака. Тя е спечелила битката, но опасността винаги виси като дамоклев меч над главите на всеки.

Е, въздържах се, въздържах се, ама повече не мога! Във фейса пак се върти тази глупост, /за мен е 100 % глупост/ предизвикателството с черно-белите снимки: постваш снимка, черно-бяла, и по този начин подкрепяш болните от рак на гърдата. Е, добре, аз съм оперирана от рак на гърдата преди 8 години. И искам да попитам, ако някой постне своя черно-бяла снимка с оголени цици, как това подкрепя мен в случая? Кога най-накрая ще разберете, че болните жени от рак на гърдата, които в момента се борят за живота си, и тези, които са минали вече през този ад, нямат нужда от черно-белите ви снимки?! Поне да бяха цветни, да вмъкнат малко настроение в живота им, а то, черно-бели..тези хора да не би вече да са умрели, та и снимките ви в тяхна чест са черно-бели?!

Ако искате да помогнете на такъв човек, обадете му се, излезте на кафе, поговорете с него...Ако се лекува в момента, попитайте го от какво има нужда, подарете му едно цвете, една книга...Тогава бихте му помогнали, а не като поствате черно-бели снимки, по-скоро с цел реклама и популяризиране на самите вас. И не знам кой болен мозък може да нарече това подкрепа за жените, болни от рак на гърдата...А бе хора, толкова ли сте изтрещели?! Така по-скоро обиждате болните от рак на гърдата, защото самото ''предизвикателство'' звучи като една голяма подигравка. Те в момента може би са на химиотерапии, без коса, без мигли, без вежди, без гърда, а вие поствате снимки на щастливо и прекрасно изглеждащи жени, притежаващи всичко, което на тях болестта им е отнела! Не разбирате ли, че удвоявате мъката им?! Ако има други, които са преболедували от рак на гърдата или в момента се борят за живота си, и тези черно-бели снимки им помагат, ок. На мен не ми помагат!

Малко със закъснение ще кача две снимки в отговор на тези, които не са разбрали защо се възмущавам и за които аз не разбирам от "добрия жест с черно-белите снимки''. Аз бях на мястото на жената от ляво. Това е потърпевшата жена. С отрязаната гърда. Тази от дясно я "подкрепя". С черно-бяла снимка. Според вас нормално ли е?! Една жена, която е с отрязана гърда, на химиотерапии, трябва да се чувства поласкана от снимката в дясно ли?! Когато човек подкрепя болен, слиза на неговото ниво, влиза в неговия свят и търси начин да го измъкне от това състояние. Мъжете се качиха на токчета, децата си отрязаха косите и ги дариха на болни за перуки. Има и други хиляди начини за подкрепа...А сега какво се прави? Показвате на жените с отрязани гърди, че вие имате, а те не ли?! Гадно е! Тази жена от ляво е с отнета женска красота в момента, но това ще мине. Тя ще си сложи гърда. Но повечето, които демонстрират цици, уж подкрепяйки ги, за съжаление, акъл няма да могат да си сложат!

 

Бел. ред. Ако действително искате да направите нещо полезно, вземете си час при мамолог и идете на профилактичен преглед. И го правете всяка година. Или си отрежете косата и я дарете за перука. Или просто се помолете за тези, които страдат. Другото е просто лицемерие.