Решението на британския референдум за напускане на ЕС нанася големи щети и на двете страни, се посочва в изявление на председателите на Европейската народна партия (ЕНП) и на групата на партията в Европейския парламент.

Това е първата официална реакция от Брюксел на резултата от референдума във Великобритания, отбелязва БТА.

Водещата политическа сила в ЕС отбелязва, че сега преговорите за напускане трябва да приключат бързо, в двугодишния срок, залегнал в Лисабонския договор. Според ЕНП не трябва да има специално отношение към Лондон.

Британският паунд се срина! Паника на световните борси

Британците изразиха волята си да напуснат, а да напуснеш означава да напуснеш, се посочва в позицията. Уважаваме това решение и съжаляваме за него, добавят ръководителите на партията.

Бъдещето на Дейвид Камерън като премиер на Великобритания е сериозно застрашено. Тази нощ 80 народни представители от Консервативната партия са му изпратили писмо, с което настояват той да остане на поста, въпреки катастрофалния резултат от референдума за излизането на страната от ЕС съобщава „Индипендънт”.

Британците гласуваха! Великобритания напуска Европейския съюз

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц отхвърли опасенията, че излизане на Великобритания от ЕС ще провокира ефект на доминото в Европа.

„Уважаваме решението на Великобритания”, заяви той пред германска телевизия.

„Британският премиер Дейвид Камерън сложи огромна отговорност на раменете си. Сега трябва да преговаряме сериозно с Великобритания. Тя ще бъде третирана като трета страна”, каза Шулц.

TrafficNews.bg