Български сайт сее паника, възползвайки се от страховете на хората за коронавируса. „Вирусът – убиец взе първа жертва в България”, „Извънредно! Вкараха в инфекциозното двама болни от корона вирус”, „Всичко официално е забранено от днес!” „България остава без магазини, училища и транспорт”, „Цените на бензина скачат четири пъти заради коронавируса”. Тези още десетки „новини” с подобни заглавия се разпространяват  и споделят в социалните мрежи чрез сайта 4info.bg. Въпросните текстове не само не съдържат никаква обективна информация, но и в част от тях анонимният автор се позовава на медии като TrafficNews , Novini.bg,  Конкурент и на институции като Министерството на здравеопазването, възползвайки се от тяхната репутация, за да даде по-голяма достоверност на писанията си. В случая подроненият авторитет на изданията не е най-големия проблем. Далеч по- опасна е паниката и истерията, които се всяват сред и без това обезпокоените българи.

Въпросната платформа е абсолютно анонимна, в нея липсва информация за издателя, екипа и контактите с тях. Наша проверка установи, че въпросният фейк сайт е създаден в края на февруари 2020 г, а 90% от текстовете, качени в него са свързани с коронавируса, като заглавията и съдържанието не само не отговарят на истината, но и са специално съставени да засилват страховете и паниката у читателите. Сред творенията не липсва и „задължителния” текст , в който се твърди, че пророчицата Ванга е предрекла вируса и ужасяващите последствия от него.  

Домейнът ва въпросния сайт се води на името на лицето Кристиян Чунов. Същият има на свое има още няколко подобни платформи. Също така е администратор на няколко фейсбук страници с имена „Натисни „Харесва ми” , ако обичаш някого”, „Аз обичам моята майка”, „Първата любов в живота никога не се забравя”, „Само Бог може да ме съди” и „Всичко се връща на този свят”.  Фейк новините се споделят на въпросните страници,  които имат стотици хиляди последователи и лавинообразно се разпространяват от потребителите. От коментарите под тях става ясно, че голяма част от читателите осъзнават, че разпространяваната информация е фалшива, но други приемат текстовете за чиста монета и се доверяват, насочвайки след това обвиненията си към държавата и здравните власти, които „криели истината”.

Каква е целта на това мероприятие? Разбира се, бързи и лесни пари. Пари, спечелени на гърба на хиляди хора, които се тревожат за здравето на децата си, на родителите си, за работата си. В платформата на 4info има секции за реклама на кликове, която носи бърза / и не малка/ печалба на собственика на сайта.

По неофициална информация въпросният „издател” вече е попаднал в полезрението на ГД БОП, които извършват проверка на случая.  Надяваме се, че институциите, които имат отношение към случая, ще действат по най- бързия начин, за да прекратят всяването на паника, а виновникът ще бъде наказан с цялата строгост на закона. 

Премиерът Бойко Борисов и началникът на Оперативният щаб ген. Мутафчийски многократно призоваха медиите да действат отговорно в ситуацията, спазвайки ангажиментите си да информират обществото за случващото се без да всяват паника. Подобни сайтове не могат да бъдат наречени медии, но това не пречи на голяма част от потребителите да ги възприемат като такива. А свързани със социалните мрежи, те вече се превръщат в мощно оръжие за дезинформация. Оръжие в ръцете на хора без морал и отговорност. Опасна комбинация!