Пловдивчани от край време недоволстват заради проблеми с трафика в града. Протестните настроения обичайно са съпроводени с излагане на причините за изнервящите задръствания - ремонти, лоша организация на движението, под точка - умни светофари, джигити и т.н. Другият често практикуван вариант е въздържане от анализиране на предпоставките и директно търсене на "интелигентни" решения - клаксони, сюреалистични маневри, акробатични изпреварвания през тротоари, навлизане в насрещното и прочие. 

Има обаче една част от обществеността в Пловдив, която залага на сигурни методи за справяне с тапите, а именно алтернативен начин за предвижване. Не, не говорим за колоездачите и дори заклетите пешеходци, които все пак използват по-разпространени градски прийоми за стигане от точка до точка. Тук говорим за използване аналогичен на горепосочените екологичен начин за предвижване, но не по велоалеи и тротоари, а по вода и въздух. 

В слънчевата и необичайно приятна от гледна точка на метеорологични условия неделя бяха забелязани трима изключително находчиви пловдивчани, които използваха редки за градските условия превозни средства - парапланери и кану. 

Пловдивчанин на средна възраст бе забелязан да носи кануто си към стълби, водещи до коритото на Марица в близост до Водната палата. Решително той приближава края на брега, поставя плавателното средство във водата, настанява се в него и отплава. Няколко читатели на TrafficNews.bg абсолютно категорично заключиха, че в час пик стигането от Гребната база до Адата и обратно би било далеч по-бързо от движението с моторно превозно средство. Все пак в реката няма никакъв трафик... пък кой знае, може и да стане модерно да плаваме по нея - няма и синя зона при "паркиране". Предупреждаваме - къпането в Марица е забранено, така че това не е алтернатива.

Впрочем, дори има издадено "Ръководство за плаване по Марица" от 1985 година, в което има обособени глави за придвижване от Пазарджик до Пловдив и от Пловдив до Поповица.

Други двама пловдивчани волно се вихреха с помощта на свежите въздушни маси над Пловдив. Парапланеристите бяха забелязани да кръжат на 4-5 метра над къщи в квартала над Водната палата, над Марица, както и над Трихълмието. Откъде са тръгнали и накъде отиват, остана мистерия за наблюдаващите ги хора от земята. Със сигурност обаче мнозина им завидяха за снаряжението, което ги превръща в истински птици. Въздушното пространство е една идея по-заето от водата, тъй като парапланеристите трябва да делят пространство с дронове, птици, балони и т.н., но все пак няма база за сравнение с пътищата. 

Не успя да ни стане съвсем ясно дали е разрешено да плаваш в кану с Марица и да летиш с парапланер над Пловдив, но сега-засега КАТ все още нямат екипи във водата и въздуха. 

TrafficNews.bg не насърчава хора без липса на умения да практикуват екстремни или непосилни за тях спортове особено в градски условия. Но пък категорично толерира екологичния начин на предвижване.